Sneža spavala sa pacovima, a sad nam je otvorila vrata nove sobe: Zid je mogao da se sruši na nju

U trošnoj kući u kojoj živi oko 30 godina sad ima svoju oazu mira

Životna priča Snežane Konkulić (47) iz Čuruga u opštini Žabalj potresla je veliki broj ljudi u Srbiji. Žena koja je preživela infarkt i šlog, nema bubrege pa tri puta nedeljno ide na dijalizu na kojoj provede po četiri sata, bolesna od astme spavala je u krevetu, ponekad i sa pacovima. Zahvaljujući humanim ljudima prvi put u životu je dobila kupatilo i renovirana joj je soba u kojoj provodi bolesničke dane. Za Telegraf.rs otvorila je vrata svog doma.

Na vratima dvorišta dočekala me je sa širokim, toplim osmehom iskazivajući neopisivu zahvalnost za pomoć koja joj je pružena.

Ušla sam u dvorište razmišljajući kako li se oseća žena koja poslednjih 17 godina odlazi na dijalizu strahujući da svaki dan može da joj bude poslednji. Onda sam se setila da joj to nije bio najveći problem.

Iako u svakom trenutku može da se desi da joj on bude poslednji, Snežana je više brinula o tome što je zid sobe u kojoj spava mogao da se obruši jer su ga izgrizli pacovi. Brinula je kako će da se okupa jer nije imala kupatilo.

Međutim, nakon što se njena priča pojavila u javnosti, dobila je pomoć i više ne strahuje da li će da ostane bez krova nad glavom, bar u jednom delu svoje kuće - u svojoj sobi.

Uvela me je u nju.

Okrečena soba, sa nameštajem koji je Snežana dobila na poklon, sad deluje kao prostor koji je dostojan da osoba u njoj boravi. Svoju životnu priču ponovo mi je ispričala baš u njoj.

Sedeći na udobnoj stolici zamišljala sam je kako bolesna provodi dane u sobi koja je bila samo omalterisana i čiji su zidovi bili ispucali. Zamišljala sam kako joj je teško da ustane iz kreveta zbog zdravstvenog stanja a i zato što je bila svesna toga da mora da hoda po betonu.

Njen srećan, zadovoljan glas vratio me je u sadašnjost koja sad izgleda drugačije. Snežana je i dalje bolesna, ali sad na podu svoje sobe ima topli tepih.

U trošnoj kući u kojoj živi oko 30 godina sad ima svoju oazu mira.

Snežanina životna priča

Snežana u trošnoj kući živi sa ćerkom, koja je poluinvalid jer je rođena sa deformitetom desne ruke i ima problem i sa nogom.

- Ovo nije bila moja kuća, i nije još. Moj otac se oženio i oboje su umrli, ali nam niko ne govori da treba da je napustimo. S tim što sam ja obolela od bubrega, moj otac se lečio od alkohola, ja sam živela kod tetke koja me je sutradan izbacila napolje iz Begeča i bila sam u kući koja nema prozora i tako tri meseca na snegu - objasnila je ranije Snežana.

Nakon toga hrabroj ženi su počeli da se smanjuju bubrezi.

- Pre toga sam imala infarkt i blagi šlog i izgubila sam oba bubrega. Ćerka mi kuva jer ja ne mogu da stojim na nogama - otvorila je ranije dušu sagovornica.

Pored zdravstvene muke, nemaštine i bolesti ćerke, Snežana je imala i problema sa mužem, koji je prema rečima Mileta Jovanovića iz Udruženja građana "Put, istina, život", alkoholičar, koji se sve prodavao kako bi imao za piće.

Video: Snežana je izgubila oba bubrega, a zahvaljujući dobrim ljudima napokon je dobila sobu i kupatilo

(Telegraf.rs)