Branka gledala kako gori fabrika: Mislila sam da je vatromet ili nevreme, a onda sam videla komšije

Situacija u Čačku, nakon eksplozije koja se jutros sat i po iza ponoći dogodila u fabrici "Sloboda" se stabilizuje

Foto: RINA, Nikola Tomić

Branka Rakonjac, Čačanka koja živi i ima kiosk brze hrane i piceriju u blizini "Slobode", u kojoj je noćas izbila eksplozija, kaže za Telegraf.rs da je kada su počele detonacije prvo pomislila da je vatromet, zatim da je nevreme, a onda je videla da gori fabrika. Odmah je pozvala decu, koja žive u susednoj kući, posle čega su se sa snajama od kojih je jedna u devetom mesecu trudnoće evakuisali. 

- Čula sam da nešto puca. Prvo sam pomislila da je vatromet jer se dešava da se u komšiluku pušta vatromet. Nastavilo je, međutim, da puca pa sam pomislila da je nevreme, kiša i grmljavina. Kada sam sklonila zavese videla sam da je na ulici sve suvo, međutim, videla sam i da su se komšije već pojavile na ulici. Tada sam otrčala na drugu stranu kuće, ramakla zavese i videla da gori fabrika - priča nam Branka.

U strahu je počela da dozive sinove, koji sa porodicama žive u susednoj kući.

- Stariji sin se odmah probudio. Mlađi ima trogodišnju devojčicu i ženu u devetom mesecu trudnoće. Svi smo se odmah evakuisali, otišli smo kod prije četiri, pet kilometara dalje u grad. Ali, koliko su bile jake detonacije mi uopšte nismo imali mira - kaže ona.

Ona živi blizu fabrike pa Branka danas gleda u policijsku traku koja je postavljena na 10 metara od njene kuće, na ulazu u "Slobodu". Sreća da je eksplozija izbila u magacinu, koji su mnogo dalje od ulaza, tačnije daleko u brdu.

Eksplozija je, kako je saopštila kompanija "Sloboda", izbila u magacinu gotovih proizvoda manjeg kalibra. Evakuisano je 60 radnika koji su bili u smeni, kao i okolno stanovništvo.

Na sreću, niko nije povređen.

Pričinjena je šteta, a meštani su prijavili da im je stradala stoka.

Meštani su opisali i da ih je prethodna noć podsetila na 1999, godinu bombardovanja. Geleri su leteli na sve strane, a jake detonacije su trajale duže od sat vremena. 

Negde oko 3 sata počele su da se smiruju.

Formirana je komisija za istragu, a na terenu su i vatrogasci koji mogu da počnu da rade svoj deo posla tek kada prođe 24 sata od poslednje detonacije. 

Video: Telegraf na licu mesta: Čačak jutro nakon eksplozije u vojnoj fabrici

(Telegraf.rs)