Maloletni sin se napio u kafiću, otac digao "frku": Ko je odgovoran za moje dete? Kazna do 2 miliona

Ugostitelji po Zakonu ne smeju da uslužuju alkoholna pića maloletnim licima

Foto: Shutterstock

"Mom maloletnom sinu davali su alkohol u kafiću. Toliko se napio da mu je pozlilo", rekao je otac tinejdžera (16) koji je u jednom lokalu konzumirao piće koje je za njega zakonom zabranjeno. Roditelj se zapitao ko je odgovoran za to što se desilo njegovom detetu. Kazna za pravno lice koje prodaje, uslužuje i poklanja alkoholna pića, uključujući i pivo, licima mlađim od 18 godina života, iznosi do 2.000.000,00 dinara.

- Usluživanje alkoholnih pića maloletnim licima u ugostiteljskim objektima kontroliše turistička inspekcija, a prodaju alkoholnih pića u prodavnicama tržišna inspekcija - objasnili su za Telegraf.rs iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Napominju da je članom 24. Zakona o Zaštiti potrošača ("Službeni glasnik RS", br. 62/14, 6/16 - dr. zakon, 44/18 - dr. zakon) propisana zabrana prodaje, usluživanja i poklanjanje alkoholnih pića, uključujući pivo, licima mlađim od 18 godina života.

- Ni turistička ni tržišna inspekcija nemaju ovlašćenja da kažnjavaju maloletna lica koja kupe ili konzumiraju alkoholna pića - istakli su iz Ministarstva.

Istim članom obezbeđuje se zaštita maloletnih lica kao posebno osetljive kategorije potrošača i sankcije se izriču privrednim subjektima koji licu mlađem od 18 godina prodaju, poklone ili usluže alkoholno piće, uključujući i pivo.

- Članom 160. Zakona propisana kazna za pravno lice koje prodaje, uslužuje i poklanja alkoholna pića, uključujući i pivo licima mlađim od 18 godina života iznosi od 300.000,00 do 2.000.000,00 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu kazna je u rasponu od 50.000,00 do 150.000,00, a za preduzetnika od 50.000,00 do 500.000,00 dinara - izjavili su iz Ministarstva.

U kafiću u kom je maloletnik pio alkohol su za Telegraf.rs objasnili da nisu znali da tinejdžer nije punoletan i naveli su da oni nemaju pravo da legitimišu osobe.

- Tačno je da ugostitelj, odnosno trgovac, nema prava da legitimiše potrošače, ali, kao što je propisano članom 24. stav 2. Zakona o zaštiti potrošača, nije dužan da proda ili usluži alkoholno piće dok mu potrošač ne omogući uvid u važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu - objasnili su nam iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Osobe pod uticajem alkohola

Ugostitelji po Zakonu ne smeju da uslužuju alkoholna pića maloletnim licima.

Pored toga imaju pravo da odbiju dalje usluživanje i boravak u ugostiteljskom objektu korisniku koji je pod vidnim uticajem alkohola.

Ko je odgovoran u ovoj situaciji, maloletnik, roditelji, ugostitelj ili...? Ostavite nam mišljenje u komentarima.

Video: Napio se i seo za volan: Zahvaljujući policajcu i njegovoj upornosti, nije izazvao neku tragediju

(Telegraf.rs)