Fotografije posle operacije: Najdraži borac Herceg probudio se iz anestezije, jedna briga ostala

Beli lepotan radi sa obolelima od cerebralne paralize, u prethodnih sedam godina mnogi su svoj oporavak počeli upravo na njegovim plećima

Foto: Facebook/Udruženje Vera Ljubav Nada

Konj Herceg, o čijoj je bolesti i operaciji Telegraf.rs već pisao, operisan je u prostorijama Udruženja "Vera, ljubav, nada" u ŠajkašuOperacija je obavljena juče, a desetak godina star konj, koji već sedam godina učestvuje u oporavku dece i odraslih sa fizičkim, psihičkim i mentalnim poteškoćama, probudio se iz anestezije.

- Da se javimo. Operacija se završila. Herceg se probudio iz anestezije. Idemo dalje, nadamo se da nema promena na unutrašnjim organima. Borac je to naš najdraži. Hvala svim divnim ljudima na pomoći i podršci - objavljeno je na Fejsbuk stranici Udruženja.

Kako nam je predsednik Udruženja Miodrag Miša Blizanac potvrdio, operacija je završena, Herceg se zaista probudio, međutim, ostala je jedna briga.

- Deo tumorom zahvaćenog tkiva nije mogao biti odstranjen. Čekamo desetak dana da vidimo kako će reagovati. Ako to bude maligno, onda moraju da ga uspavaju - rekao je za Telegraf.rs.

U Udruženju "Vera, ljubav, nada" Herceg je terapijski konj. Radi sa početnicima koji se tek oslobađaju straha od konja i visine. Miran je, a kako nam je Miša ranije kazao, tek tri od sto konja mogli bi biti terapijski.

Hipoterapija opušta dete na životinji. Sa timom stručnjaka se vrši procena šta je to što bi dete trebalo da razvija i onda se forsiraju određene grupe mišića da bi se desilo ono što se kod nas zaista i dešava, da dečaci i devojčice koji imaju cerebralnu paralizu i koji su jako vezani za kolica, prohodaju samostalno. Nije to još ispravljen korak, mi ne lečimo cerebralnu paralizu, nego olakšavamo kretanje obolelih - rekao nam je govoreći o tome šta dobijaju oboleli koji se odluče na lečenje hipoterapijom.

Jedan od razloga iz kog se od obolelog konja nije tek tako odustalo bilo je i to što je u njegovu obuku u proteklim godinama uloženo između 10.000 i 40.000 evra, značajno više nego što je koštala operacija. Troškovi operacije predviđani su na između 1.400 i 1.700 evra, a u prikupljanju novca za obolelog Hercega, Udruženje je bilo suočeno sa nerazumevanjem.

- Neverovatan je broj ljudi koji se javio sa stavom da je to bacanje novca. Mnogi su me savetovali da prosto promenim konja, kažu da je to veliko ulaganje. Međutim, njegova obuka košta između 10.000 i 40.000 evra - rekao nam je ranije Blizanac navodeći da se u tom udruženju šansa pružva svakome, pa i konju.

Video: Pas i leptir su najbolji prijatelji još od kada je leptirko bio gusenica

(Telegraf.rs)