"Situacija u Srbiji i dalje vanredna, ali se poboljšava sa brojem vakcinisanih i merama"

- Najvažije u ovoj bici je da imamo više od 25 odsto punoletnih građana koje je primilo vakcinu - kazao je Gojković

Epidemiološka situacija u Srbiji je i dalje vanredna, ali se sa povećanim brojem vakcinisanih i merama koje daju rezultate situacija postepeno poboljšava, kazao je, nakon sednice Kriznog štaba pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

- Analizirali smo ukupnu epidemiološku situaciju u Srbiji, koja je u ovom trenutku i dalje vanredna, ali ono što je dobro jeste da se broj novozaraženih zaustavio na nekim velikim brojevima što nije i dalje epidemiološki dobro. Međutim sa povećanim brojem vakcinisanih i merama koje daju rezultate vidimo kako se situacija postepeno poboljšava - objasnio je on u izjavi novinarima, prenosi Tanjug.

Rekao je da nije dobro što i dalje imamo veliki broj teško bolesnih ljudi u bolnicama, što je zdravstveni sistem opterećen.

Na tome, najavio je, će se raditi i insistirati da se pomogne dalje zdravstvenom sistemu da ovaj udarni talas izdrži.

- Najvažije u ovoj bici je da imamo više od 25 odsto punoletnih građana koje je primilo vakcinu. Imamo prag od milion građana koji su primili obe doze, što je 18,6 odsto punoletnog građanstva, kao i više od 700.000 punoletnih koji se mogu smatrati potpuno imunizovanih jer je prošlo više od tri nedelje nakon davanja druge doze vakcine - objasnio je Gojković.

Zoran Gojković Foto: ATA Images

Ukazao je da večeras u Srbiju treba da stigne prvi kontingent iz Kovaks programa - 56. 000 AstraZeneka vakcine.

Takođe je rekao da bi u ponedeljak trebalo da stigne pola miliona kineske Sinofarm vakcina, i 106.000 Fajzerovih vakcina sa kontinuitetom koji je dogovoren ranije.

- To je ključ u ovom trenutku da bi mogli uspešno da dođemo do situacije da se polako vraćamo u normalni život i režim rada - zaključio je on.

Video: Nastavak tihog lockdown-a ili popuštanje mera: Krizni štab veća

(Telegraf.rs)