Prvi snimak i fotografije Porfirija pred Hramom Svetog Save nakon proglašenja za patrijarha

Danas izabran 46. patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Na današnjem Saboru SPC izabran je novi, 46. po redu patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Reč je o dosadašnjem mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju Periću.

Zbog epidemioloških razloga, glasanje je održano u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Prethodno, to je bila patrijaršijska sala.

Kako je uslikano, a događaj je inače bio zatvoren za javnost, iz Hrama je nakon proglašenja za novog patrijarha srpskog izašao Porfirije, okružen drugim crkvenim velikodostojnicima.

Podsetimo, Porfirije Petrić rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju.

Školovao se u Čurugu, Novom Sadu, u Beogradu na Filozofskom fakultetu i na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve. Poslediplomske studije pohađao je na Bogoslovskom fakultetu Nacionalnog i Kapodistrijskog univerziteta u Atini (1987-­1990). Na istom učilištu stekao je zvanje doktora nauka (2004).

Zamonašio se 1986. godine, a zamonašio ga je episkop bački Irinej Bulović.

Na njegovu inicijativu u manastiru Kovilj formirane su četiri terapijske zajednice za lečenje od bolesti zavisnosti, pod nazivom Zemlja živih. Od osnivanja prve zajednice 2005., do početka 2021. godine, kroz ova jedinstvena lečilišta u kojima su znanja i veštine medicinskih nauka isprepletane sa vekovnim pravoslavnim duhovnim iskustvom, prošlo je gotovo 4.000 štićenika.

Foto: Wikimedia/bogoljub

U svojstvu predstavnika tradicionalnih Crkava i verskih zajednica u Srbiji, episkop Porfirije je najpre bio član (2005-2008), a zatim i predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije (2008-2014).

Video: Čovek čije su ruke izvršile volju Svetog Duha: Iguman Matej dolazi u da izvuče ime novog patrijarha

(Telegraf.rs)