Nesvakidašnji školski čas: U ovom gradu u Srbiji osnovci uče kako da razvuku kore i naprave gibanicu

Lekcija broj 1 - gibanica mora da bude bogata filom

Vredne ruke / Foto: Infoliga Ivanjica

U osnovnoj školi „Vučić Veličković“ u Ivanjici i dalje se neguju tradicionalne vrednosti. Kroz različite radionice, deci se prenosi znanje o domaćim radinostima, ali i specijalitetima srpske kuhinje.

Ono što se nekada učilo na domaćinstvu, a i dan-danas je zanat koji se "krade" od mama i baka, dovoljno je dobro i za školske klupe.

U ovoj školi tako je u ulogu nastavnice uskočila Stanimirka Poledica, domaćica, koja je mlađim naraštajima pokazala kako se pravi prava srpska gibanica.

- Ranije je moja majka pravila kore, koje su se pekle na šporetu. Kako koju ispeče, ona je tako stavi na šporet i razvija. Nisu to bile gotove, gospodske kore kao sad - rekla je Stanimirka za Infoligu Ivanjica i dodala da to uopšte nije lak posao. Snage, ipak moraš da imaš, a i da znaš kako da se okreneš da bi kora sa svih strana bila jednaka.

- I moja majka je žurila da napravi gibanicu, da bi joj se mi deca radovali. Jedva smo čekali da se gibanica ispeče, pa da se skupimo. Nismo imali sto, već okruglu trpezu. Gibanica je bila na sred trpeze. Mi deca, nas je šestoro bilo, posedamo na tronošce i jedemo.

Kako je naglasila, gibanica mora da bude bogata filom. Domaćice su ranije koristile svinjsku mast, kako bi napravile što kaloričniju gibanicu, a nadev se pravio isključivo od domaćih proizvoda- starog sira, kajmaka i jaja.

Nakon toga, gibanica se peče na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Pored pite savijače, domaćice danas često prave gibanicu gužvaru, koju je lakše i brže spremiti, jer se koriste gotove kore.

(Telegraf.rs)