Danas je tačno 21 dan kako je počela imunizacija, sledi druga doza: Evo koliko se ljudi vakcinisalo

Vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji počela je 24. decembra 2020. godine

Foto: Tanjug/Strahina Aćimović

Prošao je tačno 21 dan kako je u Srbiji počela vakcinacija protiv korona virusa, oni koji su primili prve doze, danas već primaju i drugu, a do sada je u našoj zemlji vakcinu primilo 16.887 ljudi, kažu za Telegraf.rs u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji počela je 24. decembra 2020. godine američko-nemačkom vakcinom Fajzer- Biontek.

Prva ju je primila premijerka Srbije Ana Brnabić, koja se danas na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" i revakcinisala. Istog dana vakcinisala se i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon.

Najviše su do sada vakcinisani zdravstveni radnici i zaposleni i korisnici socijalnih ustanova.

- Imajući u vidu da su prioritet za vakcinaciju u ovom momentu zaposleni u zdravstvenim ustanovama i zaposleni i korisnici socijalne zaštite, većinu vakcinisanih čine zaposleni u zdravstvenim ustanovama - kažu za Telegraf.rs u Institutu "Batut".

Trenutno su Srbima na raspolaganju dve vakcine. Pored Fajzerove, građani mogu da prime i rusku Sputnjik V vakcinu. Očekuje se da uskoro stigne i kineska.

U toku je prva od tri faze imunizacije protiv korona virusa, koje su planirane za ovu, 2021. godinu. U toku prve faze se vakcinišu zdravstveni radnici, zaposleni u socijalnim ustanovama i korisnici.

Danas počinje i vakcinacija svih onih koji su izrazili interesovanje za vakcinaciju i preko portala eUprave. Prvo će biti vakcinisani stariji od 75 godina, a zatim će biti pozivani oni u uzrastu od 64 do 75.

Svako ko želi da se vakciniše od ponedeljka može da se prijavi putem ovog portala, a od danas radi i kontakt centar gde građani mogu da se prijave telefonom pozivom na broj 0800-222-334.

Do sada se za vakcinu prijavu više od 150.000 građana. 

Vakcina je besplatna za sve građane Srbije. Mogu je primiti svi uzrasta od 16 godina pa naviše, a prima se u dve doze. Druga doza se prima posle 21 dan, a imunitet se stiče posle 7 dana od revakcine. 

Video: Ana Brnabić prva primila Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa

(Telegraf,rs)