Dr Kon o poslanici SPC kojom se mole vernici da na Božić poštuju mere: "Da se ne zaboravi..."

- To je melem na rane - poručio je Kon

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC, DRAGAN KUJUNDZIC

Epidemiolog Predrag Kon najpre je jutros pravoslavnim vernicima čestitao Božić, a ubrzo se oglasio i posebnim rečima.

- Božićna poslanica Srpske pravoslavna crkve je melem na rane i bol zdravstvenih radnika koji najviše pate zbog gubitka svojih kolega, koleginica i svih saradnika... Pored toga, to je duhovna podrška pravoslavnim vernicima i čitavom društvu u Srbiji u borbi protiv epidemije. Da se ne zaboravi - napisao je Kon na svom Fejsbuk statusu.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) pozvala je, u Božićnoj poslanici, vernike da se pridržavaju mera u borbi protiv korone, navodeći da time ne pokazuju odsustvo vere već poštuju svetinju života, i nazvala zdravstvene radnike decom Božjom jer se nesebično žrtvuju lečeći obolele.

- Ljubav novorođenoga Bogomladenca podseća nas i poziva da u ovim danima velikih iskušenja zablagodarimo lekarima i svom medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čoveku, često i po cenu sopstvenog života - navedeno je u poslanici.

Kako je rečeno, „na ovaj način, kroz svoju nesebičnu žrtvu, oni pokazuju da su zaista deca Božja, spremna da čuju i izvrše reč Hristovu da nema veće ljubavi od ove da ko život svoj položi za bližnje svoje“.

- Ta ljubav i žrtva obavezuju da sve vas, deco naša duhovna, pozovemo i zamolimo da u ovim danima, teškim za svekoliki rod ljudski, čuvate svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvate druge na način kako to preporučuju zdravstvene službe naše matične zemlje i zemalja u kojima živi naš narod, širom sveta - rečeno je u poslanici.

Tako čineći, istakla je SPC, „vi ne pokazujete odsustvo vere ili maloverje već svedočite da poštujete svetinju života, da volite bližnje i da ljubite Gospoda Koji je Sami Život“.

- Slaveći u takvoj ljubavi Gospoda, zaradujmo se Bogu i Božiću i proslavimo Hrista Bogomladenca kao jedino novo pod suncem. A ako nam je, možda, cele godine tuga pristiskala srce, neka se danas rodi radost u njemu jer slavimo Rođenje najveće Radosti, Rođenje Sina Božjeg Isusa Hrista - navela je SPC.

Video: Članovi hrvatskog Kriznog štaba vakcinisani javno, osim ministra zdravlja

(Telegraf.rs)