Dr Kon: Najviše me je zaboleo napad mog profesora Radovanovića, Nestorović mi nije jasan

Epidemiolog dr Predrag Kon osvrnuo se na prethodnih 10 meseci korona virusa u našoj zemlji, napade na njega koji su usledili, kao i neslaganja sa kolegama

foto: pixabay.com; printscreen/TV Prva

Godinu za nama obeležio je korona virus, a epidemija izrodila heroje, pacijente i lekare, kao i obične građane koji se nisu libili da pomognu.

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon upravo je 2020. obeležio kao ličnost koja je na mnoge načine prešla preko svojih granica, a sve u želji da, kako on to često i govori, "izađemo iz ratnog stanja" i "pobedimo ovu pošast".

Odgovarajući na pitanje da li je u nekom trenutku, za vreme epidemije pomislio da je zaražen, dr Kon je naveo da je u svakodnevnom kontaktu sa osobama koje imaju koronu.

- Ovde u Gradskom zavodu za javno zdravlje konstantno sam u razgovoru sa tehničarima koji su u dodiru sa zaraženima. Ipak, iako sam u kontaktu, nisam mislio da sam zaražen jer, verujte, ovde ne možete videti nikoga da ne nosi masku ni na trenutak. Nisam nikada bio u samoizolaciji - rekao je dr Kon za Blic.

Neslaganje sa dr Nestorovićem 

Epidemiolog je tokom pandemije bio meta napada, uvreda, ali i tema brojnih rasprava na društvenim mrežama. Kako kaže, tokom epidemije korona virusa imao je određenih razočaranja, a najteže su mu padali napadi koji su dolazili od ljudi sa kojima je radio i sarađivao.

- Strašno me je zaboleo napad mog profesora, doktora Radovanovića. Ipak, volim da kažem da će istorija da sudi o tome šta se događalo, koje su odluke bile dobre, a koje ne - naveo je doktor.

Mnogo pažnje u javnosti je izazvao njegov odnos sa doktorom Branimirom Nestorovićem, pulmologom i alergorologom, bivšim članom Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa.

- On je napustio Krizni štab svojevoljno i nemam šta dalje da komentarišem. Samo mi nije jasno zašto on kada je već izašao iz Kriznog štaba nastavlja da komentariše odluke Štaba? To mi nije jasno, zaista - rekao je Kon.

Optimistične prognoze

A kada ćemo epidemiji korona virusa "svirati kraj"? Dr Kon navodi da to zavisi od naše sposobnosti da sprovedemo masovnu imunizaciju.

- Mislim da se situacija drastično menja. Doći će i efikasniji lekovi, trajaće ovo, ali ne na ovaj način. Mislim da će nakon leta biti značajno opuštenija situacija - optimističan je epidemiolog.

Doktor Kon govorio je i o svojoj ljubavi prema muzici.

- Potpuno drugačiji čovek od ovog kojeg viđate svakodnevno. U javnosti ja sam profesionalac, lekar koji brine za zdravlje nacije. Privatno, ja sam čovek pesme, šale... Često se dešava da dođem kući posle nekog gostovanja i upitam ukućane: "Jeste gledali onog Kona, je l' bio dosadan kao i uvek?" - našalio se dr Predrag Kon.

Video: Neko se autom zaleteo na Kona, pa naglo zakočio

(Telegraf.rs)