Slovenija poslala zaraženog vojnika u misiju na Kosovo: Obolelo još 10 osoba

Kako se potkrala takva greška još nije jasno, jer u vojsci tvrde da testiranje i odluku o riziku po svojim protokolima donose nadležni lekari

Foto: Shutterstock

Čak 11 pripadnika slovenačke vojske iz mirovne operacije na Kosovu zaraženo je korona virusom, a još 36 je u karantinu zbog kontakta sa zaraženima, objavila je danas Slovenačka televizija (RTVSLO). Reč je o kontingentu koji je svoju polugodišnju misiju počeo nedavno.

Predstavnik vojske Boštjan Baš rekao je da se radilo o spletu nesrećnih okolnosti jer vojska inače ima strogo propisane protokole pa se vojnicima koji se upućuju u misije u inostranstvo prethodno određuje izolacija, a uz to se i testiraju pre izolacije i pred polazak na put.

Vojnik se zarazio pre gotovo mesec dana

Virus se preneo na ostale s jednog obolelog vojnika s blagim simptomima kod kog je testom utvrđena zaraza, ali je nakon toga bio bez simptoma, a na Kosovo je uprkos tome upućen jer se računalo da se zarazio još 25. novembra i da više nije pretnja za prenos virusa, preneli su mediji.

Kako se potkrala takva greška još nije jasno, jer u vojsci tvrde da testiranje i odluku o riziku po svojim protokolima donose nadležni lekari, a ne vojne strukture, prenosi Hina.

Slovenačka televizija, međutim, prenosi nezvanične informacije da se jedna od vojnih lekarki usprotivila slanju vojnika koji je na testiranju bio pozitivan, ali bez simptoma, no da je bila preglasana odlukom zvaničnika na višoj hijerarhijskoj liniji odlučivanja.

(Telegraf.rs)