Svaki dečak i svaka 5. devojčica u Srbiji su vukovci, a znanje mnogih od njih je ispod proseka

Analiza Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pokazala je da je nešto manje od polovine učenika bilo odlično na kraju osmog razreda, a svaki peti je imao prosek 5.00

Foto: Marko Jovanović

Veliki broj učenika koji iz osnovne škole izađu kao odlični upućuje na zaključak da je škola laka, ali rezultati završnog ispita svedoče da je znanje čak i mnogih vukovaca ispod republičkog proseka.

Analiza junske male mature, koju je uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pokazuje da prosečan broj poena iz srpskog jezika i iz matematike iznosi oko 11 bodova, a na kombinovanom testu 14 od mogućih 20, piše Danas a prenosi 021.rs.

Oko 80 odsto đaka je uspelo da reši polovinu zadataka na kombinovanom testu, dok je to slučaj sa 60 odsto učenika na testovima iz srpskog jezika i matematike.

Kada se posmatra 10 odsto najuspešnijih učenika, oni su imali 16 i više bodova na testu iz srpskog jezika i matematike, a 18 i više na kombinovanom testu.

Bez ijednog poena iz srpskog je ostalo 157 (od 61.670 analiziranih) učenika, 142 iz matematike, a 98 na kombinovanom testu.

Sa druge strane, 1.160 đaka je bez greške rešilo kombinovani test, 448 zadatke iz matematike, a 288 iz srpskog. 

Analiza je pokazala da je nešto manje od polovine učenika bilo odlično na kraju osmog razreda, a svaki peti je imao prosek 5.00.

Razlike u znanju ima i među vukovcima, kojih je u prošloj generaciji malih maturanata bilo 8.482, odnosno 13,8 odsto. Drugim rečima, svaki dečak je nosilac diplome "Vuk Karadžić", dok je to slučaj sa svakom petom devojčicom.

U pojedinim okruzima postoje vukovci koji ne dostižu ni republički prosek. Na testu iz srpskog takvih je čak 27 odsto u đaka u Kosovskopomoravskom okrugu, dok je to slučaj sa 1,1 odsto u Moravičkom okrugu.

Video: Čula je buku u podrumu, a zatim u ormariću zatekla neočekivanog gosta

(Telegraf.rs)