Kapaciteti u požarevačkoj bolnici prepuni: Ubacuju pomoćne krevete, sva kiseonična mesta su zauzeta

Na respiratorima je trenutno šest pacijenata, dok je 13 na neinvazivnoj ventilaciji. Sva kiseonična mesta su zauzeta, oko 100 pacijenata je na terapiji kiseonikom

Foto: obp.rs

U kovid bolnici u Požarevcu trenutno je na lečenju 215 pacijenata sa simptomima korona virusa, od kojih čak 211 iz Braničevskog okruga, navode iz ove zdravstvene ustanove.

- Tokom jučerašnjeg dana imali smo 18 prijema od 45 upućenih u bolnicu i 14 otpusta. Naši kapaciteti su prepunjeni. Trenutno imamo 10 odsto više pacijenata od maksimuma u crvenoj zoni, a da bismo primili sve pacijente, koji mahom dolaze u teškom stanju, primorani smo da ubacujemo pomoćne krevete. Problem pojačava činjenica da u ovom momentu imamo 83 kovid pozitivna radnika bolnice od kojih je jedan hospitalizovan - navodi se u saopštenju bolnice.

Trenutno je u izolaciji 98 zaposlenih, od kojih 41 lekar.

Kako dodaju, svi pacijenti su u teškom stanju. Na respiratorima je trenutno šest pacijenata, dok je 13 na neinvazivnoj ventilaciji. Sva kiseonična mesta su zauzeta, oko 100 pacijenata je na terapiji kiseonikom.

- Tokom jučerašnjeg dana u kovid zoni preminuo je jedan pacijent iz okoline Kučeva - muškarac rođen 1940. godine. Zbog okolnosti sa obolelim zdravstvenim radnicima i nedostatka kapaciteta, primorani smo da primamo samo pacijente sa težom kliničkom slikom. Zato apelujemo na građane da ne posustaju u poštovanju mera zaštite - napominju iz bolnice u Požarevcu.

Navode i da još nije trenutak za opuštanje.

- U suprotnom, loš trend zaražavanja, pa i smrtnih ishoda biće nastavljen, a upitno je do koje mere će zdravstveni sistem u gradu moći da izdrži takav tempo. Molimo vas da smanjite kontakte, izbegavate slavlja, okupljanja i nepotrebna kretanja, nosite maske. Pomozite nam u ovoj borbi, a najpre pomozite sebe i bližnjima - apeluju iz ove zdravstvene ustanove.

Video: Batajnička crvena zona: Ovde leži 51 bolesnik sa najtežim kliničkim slikama

(Telegraf.rs)