"Ne znam da li će neki dočekati sledeće slavlje, razmatraju se mere ulaska u zemlju tokom praznika"

- Imamo probleme koje vidimo, a to je prvenstveno deo slavlja koji je pred nama i povratak naših građana iz inostranstva za praznike naveo je pokrajinski sekretar

Prethodne mere koje smo usvojili oročili smo do 15. decembra, posle čega će uslediti novi set, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković na konferenciji za medije koja se održava u Palati Srbija.

- Racionalno pokušavamo da napravimo analizu brojki koje imamo. Te mere već daju određeni rezultat - da nemamo mnogo veći broj novozaraženih. Ustalili smo se u prethodna 3, 4 dana u nekim brojkama iako se nalazimo u samom piku epidemije. Uspeli smo da stabilizujemo tu krivu koja raste - naveo je dr Gojković.

Pad broja zaraženih neće biti brz, dodao je.

Više predloga mera za ulazak u Srbiju

- Naše je da ne dozvolimo da prirodni tok epidemije i pad nekim novim ponašanjem ugrozimo. Imamo probleme koje vidimo, a to je prvenstveno deo slavlja koji je pred nama i povratak naših građana iz inostranstva za praznike. U sklopu svega toga smo razgovarali kako da obezbedimo najbolje moguće postupke za sve građane naše zemlje koji žele da uđu u Srbiju, jer je to njihova sloboda i to niko ne može da im ospori. Postojaće određeni uslovi, odnosno epidemiološke mere za ljude koji ulaze u našu zemlju - istakao je Gojković.

Tokom vikenda biće održane konsultacije, a za ponedeljak je zakazana sednica Kriznog štaba na kojoj će se doneti uslovi za ulazak na teritoriju Republike Srbije, dodao je pokrajinski sekretar.

- Ima opcija da svi građani moraju da imaju negativan PCR koji neće biti stariji od 72 sata... Moramo da vidimo kako ćemo rešavati karantinski problem. Ima predloga da se ljudi testiraju na granici - rekao je Gojković.

Doček Nove godine

Govoreći o proslavi Nove godine, sekretar je naveo da nije realno da se dogodi čudo i da odjednom nemamo nikoga u bolnicama.

- Na današnjem sastanku direktora kovid bolnica, jedan doktor je rekao: Dosad su me pitali da li imam slobodno mesto u bolnici, a sad da li će biti proslave Nove godine, i ja to ne mogu da shvatim. Sada slavimo, ali ne znam da li će neki od nas dočekati sledeće slavlje - rekao je Gojković.

Kako je dodao, do Nove godine ima još puno vremena.

Video: Masovna vakcinacija u Srbiji protiv korone krajem sledeće godine

(Telegraf.rs)