Van stroja veliki broj zdravstvenih radnika u Zrenjaninu zbog korone: Kapaciteti se stalno proširuju

- Zaraženo 20 lekara, oko 80 medicinskih sestara i tehničara, a obolelo je i oko 20 članova nemedicinskog osoblja

Foto: Tanjug/AP

Na području Zrenjanina od korona virusa trenutno je obolelo oko 2.200 građana, a zabrinjavajuće je da je među njima i veliki broj zdravstvenih radnika.

Dr Dušan Slankamenac iz Opšte bolnice "Dr Đorđe Joanović" u Zrenjaninu je naveo da se u toj zdravstvenoj ustanovi leči 131 pacijent pozitivan na kovid 19.

- Od toga je jedan manji deo u teškom stanju, na intenzivnoj terapiji. Dva pacijenta imamo na respiratoru. Jedna trećina je u poluintenzivnoj nezi, dok su ostali pacijenti u nešto blažim oblicima bolesti -  kazao je dr Slankamenac za RTS.

Dodao je da se po potrebi, uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i lokalne samouprave, proširuju kapaciteti kako bi se pacijentima omogućilo komfornije lečenje i bolja zdravstvena zaštita.

- Imamo 150 mesta, s tim što uvek u rezervi imamo dva do tri odeljenja koja možemo uvek u slučaju neke iznenadne potrebe da za nekoliko sati obezbedimo smeštaj svima kojima je potrebna hospitalizacija -  naveo je dr Slankamenac.

Govoreći o obolelim zdravstvenim radnicima, dr Slankamenac je naveo da je zaraženo 20 lekara, oko 80 medicinskih sestara i tehničara, a obolelo je i oko 20 članova nemedicinskog osoblja.

- Dva naša medicinska radnika su imala teži oblik bolesti. Lečeni su delom kod nas, delom u KC Vojvodine. Ostali imaju lakši oblik -  istakao je dr Dušan Slankamenac.

Naveo je da bolnica u Zrenjaninu ima dovoljno medicinskog materijala i da sve što je potrebno dobijaju u dvostrukoj količini od one koje su zatražili od Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Video: Stevanović: Ne opada broj pregleda, ne lečite se kod kuće

(Telegraf.rs)