Preminuo raščinjeni episkop Artemije

Svojevremeno je bio episkop raško-prizrenske eparhije

Foto: Printscreen/Youtube/ INtv Bijeljina

Raščinjeni episkop raško-prizrenske eparhije Artemije (85) je preminuo, javljaju Večernje novosti.

Kako se navodi, on je 18. novembra primljen na infektivnu kliniku Doma zdravlja Valjevo, a pretpostavlja se da je preminuo od korona virusa.

Podsećanja radi, Artemije raščinjen je 2010. godine posle čega je vraćen u čin monaha, ali taj status nije prihvatio, već je i dalje obavljao službe.

- Posle upoznavanja sa svim relevantnim činjenicama i iscrpne rasprave, Sveti arhijerejski sabor je, sa velikom žalošću, ali i odlučno stajući u odbranu svetog i spasonosnog jedinstva Crkve, zbog dokazanih i od njega samoga potvrđenih najtežih kanonskih krivica - sveštenosluženja pod važećom zabranom sveštenodejstva, odbijanja poslušnosti Saboru, stvaranja raskola i nasilnog zauzimanja pojedinih manastira Srpske pravoslavne crkve u Eparhiji raško-prizrenskoj, čak uz učešće naoružanih pojedinaca i fizičko ugrožavanje monaha u tim manastirima - lišio umirovljenog episkopa raško-prizrenskog Artemija episkopskog čina i vratio ga u red monaha - saopštila je tada SPC pošto ga je raščinila.

Međutim, on je 2015. godine izopšten iz SPC jer je, kako se navodi, zbog cepanja jedinstva SPC odnosno raskola.

Zbog nepravilnosti u poslovanju Eparhije raško-prizrenske, Artemije je razrešen dužnosti upravnika Eparhije odlukom Sinoda, a za administratora je tada postavljen penzionisani episkop Atanasije (Jevtić).

Sabor SPC je posle, na redovnom jesenjem zasedanju, za novog upravitelja Eparhije raško-prizrenske imenovao episkopa lipljanskog Teodosija.

Video: Narod se oprašta od patrijarha kod Saborne crkve pre nego što je lafet sa kovčegom krenuo ka Hramu

(Telegraf.rs)