Direktor Infektivne prvi put u javnosti nakon što je pobedio koronu: Saopštio je i rekord za 24 sata

- Ulazimo u noć sa oko deset odsto slobodnih mesta - kazao je Stevanović

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović , po svemu sudeći, oporavio se od korona virusa, pošto je danas prisustvovao sastanku direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja. 

On je nakon sastanka izjavio je da je Infektivna klinika oborila rekord u broju pregleda.

- Raste broj oboleluh, raste broj pregleda, bolnice se parmanentno pune i to je nešto što mi od samog početka ove epidemije, od marta meseca mi govorimo, računajte da trećina pacijenata koji su pozitivni mora da se leči u bolnici.  15 do 20 odsto njih zahteva vrlo ozbiljnu terapiju, 5 do 7 procenata zahteva intenzivnu negu i verovatno za neku formu ventilaciju.

- Bez obzira na to što mi neku realnost ne želimo da priznamo i prihvatimo, sve kategorije su ugrožene, i sve kategorije mogu da obole. Činjenica je da hronični bolesnici najčešće imaju nepovoljnu formu ishoda, ali vrlo teške kliničke slike se viđaju i kod mlađih osoba, koje su prethodno zdrave. Mi imamo problem sa mladima koji nekada ne žele da prihvate da mogu da budu bolesne, ali u ovoj situaciji možemo da shvatimo da ništa ne može da nas zaštiti do nas samih.

Istakao je da u ovom trenutku nema nijednog pouzdanog leka i da jedino što može da nam pomogne su poštovanje mera prevencije.

Prema njegovim rečima, Infektivna klinika oborila je neslavni rekord, imala je preko 350 pregleda za 24 sata.

- Primili smo maksimalno pacijenata koliko smo mogli, jutros smo osvanuli sa pacijentima na pomoćnim lečenjima, koji nisu mogli da se transportuju bez stabilizacije. Ulazimo u noć sa oko deset odsto slobodnih mesta - kazao je Stevanović i istakao da i kod mladih zdravih osoba korona može da ima veoma tešku kliničku sliku i da ostavi posledice.

Inače, da je Stevanović zaražen korona virusom obelodanio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, krajem oktobra.

Direktor Infektivne klinike je bio u kućnoj izolaciji.

On je danas rekao da je sada još uvek sveže rekonvalescentan, ali da nema vremena za čekanje.

- Ali, vreme ne može da čeka, prema tome, držim se - rekao je Stevanović.

Video: Sličnu terapiju dobio je i Tramp: FDA odobrila hitnu upotrebu eksperimentalnog leka za koronu

(Telegraf.rs)