Dr Đerlek odgovorio šta koči donošenje novih mera: "Ništa"

- Mi moramo da nučimo da živimo sa koronom, koja će trajati do pojave vakcine - rekao je on

Na konferenciji za medije Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa u Srbiji državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Đerlek rekao je da ništa konkretno ne koči donošenje novih mera, već da se traži balans između zaštite zdravlja građana i zaštite ekonomije.

Izjavio je da je zdravstveni sistem Srbije spreman da odgovori na epidemije.

- Sada smo iskusniji u odnosu na sami početak. To je bila velika nepoznanica koja je stvarala strah i onda smo se ponašali drugačije nego u ovom trenutku. Sada smo iskusniji i znamo da nije pitanje voditi računa samo o kovid pacijentima. Moramo da posvetimo veliku pažnju i nekovid pacijentima, kojih ima 80-90 odsto od ukupnog broja pacijenata, i tamo je velika smrtnost. Moramo da izabalnsiramo da se bavimo i jednima i drugima - rekao je Đerlek.

- Ne koči ništa donošenje mera, samo se traži najbolje rešenje kako zaštititi živote i ekonomiju jer mi moramo od nečega da živimo. Mi moramo da nučimo da živimo sa koronom, koji će trajati do pojave vakcine. Moramo da spasimo ekonomiju ove zemlje. Analiziramo svaki segment kako bismo doneli što kvalitetnije mere i pokušavamo da dopremo do onih koji mere ne poštuuju - dodao je on.

Video: Đerlek: Nećemo novim merama mnogo postići, ako se ne poštuju već donete

(Telegraf.rs)