Tri važne stvari koje su nam promakle u novom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Svi imaju obavezu u toku trajanja epidemije da koriste mere lične zaštite

Foto: Tanjug/AP

Poslanici Skupštine Srbije, sutra bi trebalo da raspravljaju i usvoje izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima će se pooštriti i kontrola i kazne za nepoštovanje protivepidemijskih mera, ali usled priče o kaznama, promakle su druge, mnogo bitnije stvari u ovom dokumentu. Mere moramo da poštujemo sve dok je na snazi epidemija od posebnog značaja. 

Ovaj zakon proizišao je iz potrebe da se prevaziđu problemi u praksi primene propisa, odluka ili naredba koju donosu nadležni organi, a kojima se određuju mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, kao i

sankcije kada se te mere u praksi ne poštuju.

Zakonom je propisano da su zdravstvene ustanove, privatna praksa, pravna lica, preduzetnici, zdravstveni radnici i građani dužni da sprovode mere koje propisuje ovaj Zakon, i postupaju po rešenju sanitarnog inspektora. U suprotnom predviđene su odgovarajuće prekršajne sankcije.

Ovim izmenama kao posebne mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, definišu se kućna izolacija, karantin u kućnim uslovima i lična zaštita od infekcije. Takođe, sada se tačno zna kolika je naknada odnosno plata tokom boravka u karantinu kako zbog sebe, tako i zbog dece. Rešenje o određivanju mere karantina istovremeno predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad dok ta mera traje.

Osim što se definiše način kažnjavanja, ko sve može da napiše kazne, i koliko one sada iznose, ove izmene su definisale pojam kućne izolacije, karantina u kućnim uslovima, ali i mere lične zaštite od infekcije koje su dužnost svakog građanina. Poštovanje svih mera neophodno je u prevozu, izolaciji, kućnoj izolaciji i na lečenju. 

- Lična zaštita od infekcije je dužnost svakog pojedinca da preduzima mere lične zaštite sopstvenog zdravlja i života u skladu sa prirodom bolesti, a usled nepridržavanja kojih može doći do ugrožavanja zdravlja i života drugih lica od zarazne bolesti - navodi se u članu 19a.

Printscreen: Scrubhub.tv

To znači da svi imaju obavezu u toku trajanja epidemije da koriste lična zaštitna sredstva u skladu sa prirodom bolesti, da se na određeni način ponašaju kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru, na javnim i privatnim okupljanjima.

Pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost u objektima u kojima borave druga lica, dužni su da preduzmu radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite, kao i da odrede  osobu odgovornu za neposrednu primenu tih mera.

Кontrolu sprovođenja mera lične zaštite vrši sanitarna inspekcija, a u slučaju epidemije zaraznih bolesti od većeg epidemiološkog značaja širih razmera, pored sanitarne inspekcije, kontrolu sprovođenja mera lične

zaštite vrše i komunalna inspekcija i komunalna milicija, u skladu sa ovim zakonom, kao poverene poslove.

Posle tačke 25 dodata je tačka 25a) koja se tiče kućne izolacije. 

- Kućna izolacija je protivepidemijska mera izdvajanja, u kućnim uslovima, inficiranih osoba bez simptoma ili sa manifestnom bolešću koja ne zahteva lečenje u bolnici, tokom perioda zaraznosti, na način da se spreči ili ograniči direktni, odnosno indirektni prenos, odnosno mogući prenos infektivnog agensa na druge osobe - stoji u tekstu.

Ovu meru, kao i meru kućnog karantina nalaže doktor medicine specijalista za infektivne bolesti ili drugi doktor medicine u skladu sa naredbom ministra. On o tome treba da obavesti epidemiologa teritorijalno nadležnog instituta, odnosno zavoda za javno zdravlje ili druge nadležne zdravstvene ustanove.

To isto važi i za karantin u kućnim uslovima, a na koji se sada odnosi pridodati član 26a.  U njemu osoba treba da budu u periodu trajanja maksimalne inkubacije određene zarazne bolesti, počev od momenta poslednje izloženosti izvoru infekcije.

- Mera karantina u kućnim uslovima može se primeniti i prema putnicima u međunarodnom saobraćaju koji ulaze u Srbiju iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom. Zaposlenim osobama kojima je određena mera karantina u kućnim uslovima, za vreme provedeno u karantinu u kućnim uslovima pripada odgovarajuća naknada zarade, odnosno plate, u skladu sa zakonom, a rešenje sanitarnog inspektora o određivanju mere karantina istovremeno predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad dok ta mera traje.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

- Ako se mera karantina u kućnim uslovima određuje detetu koje nije navršilo 14. godinu života ili licu koje nije u stanju da se samo stara o sebi , rešenje se izdaje roditelju, odnosno staratelju. Roditelju, odnosno staratelju deteta predškolskog uzrasta ili lica koje ne sme da bude ostavljeno bez nadzora po zakonu, rešenje predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad dok traje mera karantina u kućnim uslovima određena tim rešenjem.

Izmene i dopune ovog dokumenta trebalo bi da se objave odmah u Službnom glasniku pošto ga Skupština Srbije uvoji.

Video: Vlada Srbije novim spotom poziva da se poštuju mere zaštite i spreči širenje korona virusa

(Telegraf.rs)