Skandal na Kosovu: Noć uoči zadušnica porušeni spomenici na srpskom groblju

Vandalizam se desio uoči Mitrovskih zadušnica

Foto: Čitalac Telegrafa

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Mitrovske zadušnice, jedan od četiri najveća praznika, posvećen mrtvima. Običaj je da se tada obilaze groblja. Tako su se, na dan kada se sećamo pokojnika, na groblje u selu Svinjare, nadomak južnog dela Kosovske Mitrovice, uputili oni kojima tu počivaju najmiliji.

Uoči dana posvećenom mrtvima, groblje su vandalizovali nepoznati počinioci. Kako saznajemo, nekoliko spomenika na groblju je, uoči zadušnica, srušeno i razbijeno, a Srbi koji su posetili groblje sumnjaju na Albance. Srušeni su celi spomenici.

Foto: Čitalac Telegrafa

Policija nema prijavu o incidentu na groblju u selu Svinjare

Policija nema informacije da su na groblju u selu Svinjare kod Kosovske Mitrovice srušeni neki spomenici, rekao je danas za Tanjug portparol kosovske policije za Sever Branislav Radović.

- Nismo dobili prijavu da se nešto takvo dogodilo. Da je prijavljeno policiji, izašli bismo na lice mesta, obavili uviđaj, utvrdili kada se to dogodilo, tražili počinioce - rekao je Radović povodom informacije da se u tom selu dogodio incident na groblju.

Radović je dodao i da zadušnice na Severu protiču mirno, da se na grobljima retki posetioci pridžavaju preventivnih mera, nose maske, ne dolaze u velikim grupama, drže odstojanje...

Iako je na većem delu teritorije KiM proglašen policijski čas od sinoć do ponedeljka ujutru, policija, zbog zadušnica, toleriše izlaske građana na groblja ukoliko se pridržavaju mera, dodao je Radović.

U Svinjaru je do 1999. godine bilo oko 200 srpskih domaćinstava. Tokom martovskog pogroma 2004. godine sve kuće su spaljene i opljačkane.

(Telegraf.rs)