708 učenika zaraženo u Srbiji od početka epidemije: Mini raspust i za srednjoškolce

U poslednja 24 sata preminulo je 10 pacijenata

Foto: Tanjug/AP

Od 26. 10 do 1. 11 potvrđeno prisustvo korona virusa kod 248 dece, 97 iz osnovnih i 151 iz srednjih škola. od 2. do 5. novembra kod 202 osobe, 74 iz osnovnih i 128 iz srednjih škola, ukupno je potvrđen kod 708 đaka, 308 iz osnovnih i 400 iz srednjih škola, rekla je danas dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog, na konferenciji za novinare održanoj posle sednice Kriznog štaba.

Uglavnom se radilo o zaražavanjima van školske sredine i u tim slučajevima se odmah reagovalo. Oko 200 đaka trenutno onlajn pohađa nastavu. Prilično je stabilna situacija u školskoj sredini, zahvaljujući odgovornom ponašanju naše dece.

Kad su u pitanju preventivne mere o kojima je odlučivao krizni štab, prema rečima dr Kisić, nije se ništa bitno promenilo, iako je situacija izuzetno nepovoljna. Odlučili smo da se smanji broj osoba, sa 30 na pet osoba.

Mini školski raspust od tri radna dana će imati i srednjoškolci, a ne samo osnovci. Jesenji raspust počinje od srede, 11. novembra i trajaće do ponedeljka.

Ministarstvo: Raspust za sve učenike

Nadležnog ministarstvo potvrdilo je navode dr Kisić Tepavčević, da će jesenji raspust važiti za sve učenike u Srbiji.

"Prema odluci Kriznog štaba svi učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji imaće jesenji raspust od 11. do 13. novembra, dok je prvi radni dan ponedeljak, 16. novembar. Krizni štab je takvu odluku doneo na današnjoj sednici zbog trenutne epidemiološke situacije.

Jedan od prioriteta Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u uslovima epidemije virusa Kovid 19 je bezbednost i zaštita zdravlja učenika, studenata i zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama", navodi se u saopštenju.

Bez nastave i za đake u Vojvodini

U skladu sa merama koje je doneo Krizni štab za suzbijanje korona virusa, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Žolt Sakalaš doneo je odluku da se vaspitno-obrazovni rad u osnovnim i srednjim školama neće realizovati ni na teritoriji AP Vojvodine dana 12. i 13. novembra 2020. godine.

O načinu nadoknade propuštenog vaspitno – obrazovnog rada škole će biti naknadno obaveštene, navodi se u saopštenju pokrajinskog sekretara.

U poslednja 24 sata umrlo 10 ljudi

U poslednja 24 sata korona virus potvrđen je kod 2.282 osobe, a istovremeno, od posledica ove bolesti preminulo je 10 pacijenata, do sada ukupno 871.

Testirano je rekordnih 12.947 osoba. Uz pomoć mehaničke ventilacije diše 74 pacijenta.

Hospitalizovano je još 317 bolesnika, a otpušteno 147.

Najveći broj zaraženih je u Beogradu, i to je najveći broj u srpskoj prestonici do sada za jedan dan - 1.144.

U Novom Sadu je 219 novozaraženih, Kraljevo 60, Niš 50, Vranje 32, Zrenjanin 29, Pančevo 25, Sremska Mitrovica 22, Ljubovija 20, ostali manje od 20.

Video: Deca su se zaražavala van ali bilo je prenošenja i u školama

(Telegraf.rs)