"Živela Srbija" i nalet aviona u čast srpskih vojnika: Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije

Svečanost promocije držana je u kasarni "General Jovan Mišković" na Banjici

Danas je u Beogradu održana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije, prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića , koji je u 11 časova stigao u kasarnu "General Jovan Mišković" na Banjici.

Oglašavanjem fanfara i dočekom vrhovnog komandanta Vojske Srbije počela je svečanost promocije nakon čega je načelnik Vojne akademije general major Bojan Zrnić predao raport.

Uz taktove koračnice "Pozdrav komandantu" i početne taktove "Marša na Drinu", predsednik je izvršio smotru kadeta, pozdravio ih, posle čega je uz himnu Bože pravde počela svečanost uz dozvolu vrhovnig komandanta oružanih snaga Vojske Srbije.

Pošto je potpukovnik Srđan Duman pročitao ukaz o proizvođenju u čin potporučnika kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, predsednik Vučić dodelio je najuspešnijim kadetima pištolje sa posvetom i to potporučniku Zlatić Ognjenu, potporučniku Bogojević Anđeli, potporučniku Živković Mladenu, potporučniku Mladenović Hadži Miodragu.

Predsednik Vučić je rekao okupljenima da su naši vojnici prepoznati kao jedni od najkvalitetnijoh u Evropi, ali i svetu i naglasio je da su upravo oni najzaslužniji za vraćanje ugleda Vojsci Srbije.

- Srbija mora da ima jaku vojsku, koja će da štiti našu zemlju. Vojska Srbije će štititi vojnu neutralnost, ali ne samo onu na papiru, već stvarnu neutralnost. Imaćete mnogo poziva od onih koji će hteti da vas svrstavaju na neku drugu stranu. Za vas mora da postoji samo jedna strana, a to je naša Srbije - kazao je on kadetima.

Rekao je da ćemo biti spremni da odgovorimo svakome ko se drzne da udari na Srbiju, ali da nećemo nikoga napadati.

- Vi ste ovde da u miru štitite interese naše zemlje. Ako se nekad bilo ko usudi da krene u napad na našu zemlju, znam da to, upravo zbog vas, neće biti moguće - poručio je predsednik uz pozdrav "Živela Vojska Srbije, živela Srbija".

Usledio je nalet lovačkog aviona mig-29 uz pozdrav pilota Bogdana Kovačevića koji je najmlađim kolegama čestitao prvi oficirski čin i poručio: "Služite časno svom narodu i budite ponos svoje otadžbine. Živela Srbija".

U okviru svečanosti nastupio je i konjički vod Vojske Srbije, nakon čega je usledio umetnički program u okviru kojeg je glumac Tihomir Arsić pročitao odlomak iz knjige "Solunci govore". Kao i ranijih godina, šapke su poletele uvis čime je završena svečana ceremonija promocije.

Načelnik VMA: Ponosni smo na mlade oficire

General-major Bojan Zrnić, načelnik Vojnomedicinske akademije, izjavio je danas uz Beogradu da ovogodišnja promocija najmlađih potporučnika Srbije protiče po pravilima koja su nametnuta zbog epidemiološke situacije. On je takođe rekao da mu je čast da pozdravi predsednika Vučića u ime pripadnika Univerzitzeta odbrane, posebno medicinskog fakulteta VMA i Vojne akedemije, koja od 1850. godine školuje oficire i vojnu elitu.

General Zrnić je rekao da je sadašnja situacija izazvana epidemojom korona virusa donela tri izazova novim oficirima, a prvi je način na koji su želeli da komuniciraju sa prošlošću i neguju tradicijiu.

Kako je objasnio, nadali su se da će početkom godine na vidljiviji način proslaviti jubilej - 170 godna od osnivanja VMA.

Foto: Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Plan se, naveo je, morao svesti na samo nekoliko događaja, među kojima je i postavljanje biste generala i akademika Jovana Miškovića, kao i formiranje spomen-sobe.

Drugi izazov je bila realizacija nastavno-obrazovnog procesa, ali su se, kaže, prilagodili situaciji, pa je izvedena i vežba "Diplomac".

- Time je potvrđeno da je misija Univerziteta odbrane uspešno ostvarena - rekao je general Zrnić na svečanoj promociji.

Obraćajući se kadetima rekao je da mu je jasno da danas nedostaje pokoja suza radosnica njihovih roditelja, ali je istakao da je, uprkos tome, siguran da su oni, kao i svi na Univerzitetu, ponosni na njih.

Ove godine bez svečanog defilea ispred Skupštine

Ove godine promocija novih potporučnika, zbog situacije sa korona virusom, održava se u krugu Vojne akademije, umesto ispred Skupstine Srbije, kako se to činilo od 2006. godine.

Ono od čega se ove godine nije odustalo je nalet vazduhoplova, koji neće izostai, a na svečanosti će prvi put učestvovati Konjička četa Garde Vojske Srbije, što je prvi put da učestvuje van ergele "Karađorđevo".

Video: Svi kao jedan: Ovo su najmlađi oficiri Vojske Srbije

(Telegraf.rs)