Dr Kisić objasnila u kom slučaju dolazi do nastave na daljinu i samoizolacije učenika

Danas je održana konferencija za novinare kriznog štaba

Apeli za poštovanje mera protiv korona virusa treba da budu daleko snažniji, pogotovo jer su nam deca krenula u školu, zavisi dosta i od toga šta se radi van škola, jer to onda utiče i na škole, rekao je danas na konferenciji za novinare Predrag Kon, epidemiolog.

- Mi osim vikendom kad imamo manji broj pregleda, ostalim danima imamo između 200 i 300 novozaraženih. Mi i dalje ne popuštamo mere, ali pritisak će biti sve jači i jači. Škole jesu bezbedna mesta i mogu biti bezbedna mesta. Ako se dobro organizuje onda neće doći do prenošenja, prvi utisci su solidni, ne kažem najbolji - kaže Kon.

- Nisam spokojan sa brojem 96 novozaraženih. U Beogradu mislim da ima 13. Po okruzima su to sve pojedinačni slučajevi, tako da situacija se smiruje svuda. Sve pratimo i učeničke domove, i fakultete, ako bude sumnji... Urađeno je sve što smo znali u ovom trenutku. Svuda oko nas je situacija gora. Ovaj pad kod nas pokazuje da ove mere funkcionišu, bez karantina, bez zatvaranja,samo preventiva - naveo je Kon.

Na prvom mestu zdravlje dece

Na prvom mestu nam je zdravlje naše dece, pa onda sve ostalo, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević na pitanje šta će biti sa decom sa kojima je dete sa koronom bilo u kontaktu u školi u Železniku tokom odmora.

- Izrađene su detaljne smernice kako treba da se postupa i sad su to različiti scenariji, zavisno od toga koliko dece je zaraženo. Deca se dugo nisu videla, sigurno su se i poželeli jedni drugih, i žele da budu u kontaktu.

Nošenjem maske pravimo mehaničku barijeru, a ako održavamo razdaljinu povećavamo sigurnost da neće doći do prenosa. I zato stalno moramo da apelujemo. Kažnjavanje je krajnja mera. Maske treba da nosimo zato što znamo da to zaista štiti, napomenula je Kisić Tepavčević.

Učitelji i nastavnici nek zovu lokalne zavode

- Čitavo odeljenje je u samoizolaciji. Ukoliko se bude dešavalo da imamo jedno dete, taj razred ima pojačane sve mere, odnosno ta grupa, nadzor, čišćenje i da sve vreme koliko traje nastava da se nosi maska. Do samoizolacije i nastave na daljinu doći će ako je više od jednog učenika zaraženo - rekla je dr Kisić Tepavčević govoreći o zaraženom detetu u Železniku.

Prema rečima Predraga Kona, epidemiologa, on predlaže nastavnom osoblju da u slučaju sumnje da je neko dete zaraženo odmah pozovu lokalni zavod za javno zdravlje i potraže epidemiologa.

U poslednja 24 sata preminulo još troje ljudi

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. septembra 2020. godine registrovano ukupno 31.772 potvrđena slučaja COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 10.833 osobe od kojih je 96 pozitivno.

Izraženo u procentima, od broja testiranih zaražen je 0.88 %. Na respiratorima je ukupno 39 pacijenata.

U poslednja 24 časa preminulo je troje pacijenta usled posledica izazvanih virusom COVID 19.

U Republici Srbiji testirano je ukupno 966.563 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 721.

Video: Predrag Kon priznao da je pisao Ani Brnabić zbog održavanja derbija u junu

(Telegraf.rs)