Brnabić: Nećemo tolerisati nikakvo kršenje mera, "Batut" oformio tim koji će pratiti škole

Juče smo imali vanrednu sednicu Kriznog štaba, jer smo uočili neko kršenje mera - rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijerka Ana Brnabić čestitala je đacima i njihovim roditeljima početak školske godine i istakla da se u naredne dve nedelje neće tolerisati nikakvo kršenje mera.

- Želim da se zahvalim svima na ukazanom ogromnom poverenju. Veoma je psihološki važno za najmlađe učenike da krenu u školu. U ovom trenutku je najvažnije da vidimo kako da propratimo situaciju sa polaskom u školu - istakla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, razrađeni su svi scenariji do detalja, a "Batut" je oformio tim koji će pratiti škole.

- Zato smo juče imali vanrednu sednicu Kriznog štaba, jer smo uočili neko kršenje mera. Možda i ne bismo tako dramatično reagvali da nam se to ne podudara sa polaskom u škole. Ceo avgusrt je bio usmeren na to da stavimo situaciju pod kontrolu pre prvog septembra. U naredne dve nedelje mi moramo da izolujemo sve slučajeva da bismo videli kakve nam efekte daje polazak u školu. Nećemo tolerisati nikakvo kršenje mera u naredne dve nedelje - kazala je Brnabićeva.

Navodi da bi najlakše bilo sve zatvoriti, ali mora da se nastavi život.

Na pitanje da deca budu u samoizolaciji deset dana ukoliko su bili u inostranstvu, premijerka je navela da u Srbiji nije uvedeno vanredno stanje i da zakonski takve preporuke ne mogu da budu obaveza, već samo preporuka.

- Kada damo preporuku, tretirajte to kao obavezu, jer je zakonski nemoguće napraviti to kao obavezu - poručila je Brnabić građanima.

Upitana da li ima dovoljno nastavnog osoblja i pomoćnog osoblja u školama, Brnabićeva je kazala da se o svemu vodilo računa i da se u planiranju išlo do najsitnijih detalja.

Navodi da se razgovaralo sa sindikatima, i da su neki zadovoljni, a neki nisu.

- Verujem da ćemo dobro proći. Velika zahvalnost svim građana Srbije jer najveći broj građana prati epidemiološke mere, ali ne možemo da dozvolimo da pojedinačna iskakanja poremete situaciju -  istakla je Brnabićeva.

(Telegraf.rs)