Pauk-osa uslikan kod Trstenika: U Srbiju zaluta tek po koji, ako vas ubode - bol će biti oštra

Deca, stariji i oni slabijeg imuniteta trebalo bi da budu na oprezu

Foto: Mirjana Filipović

Pošto je osoliki pauk prošle godine uslikan u Resavici i na Avali, ove godine viđen je i ovekovečen i u Trsteniku, tačnije u selu Grabovac, u bašti porodice Filipović. Ova vrsta pauka nije uobičajena u našoj zemlji, inače naseljava centralnu i severnu Evropu, severnu Afriku, delove Azije i Azorska ostrva.

Pauk-osa prepoznatljiv je po žuto-crnim prugama i plete okruglu mrežu. On plete spiralnu mrežu u krug i to u zoru ili sumrak. Najčešće je plete u velikoj travi, malko iznad zemlje, što traje oko jedan sat.

Kada je određena žrtva uhvaćena u mrežu, osoliki pauk će joj brzo onesposobiti kretanje umotavajući je u svilu, a zatim je ujeda i ubrizgava joj otrov koji je totalno paralizuje i razlaže proteine u telu.

Muška jedinka ove vrste je mnogo manja od ženke. Ženka, baš kao i crna udovica, može da pojede mužjaka nakon oplodnje.

Ovaj pauk kao i većina pauka koji pletu mreže nije otrovan za ljude. Međutim, ima ljudi koje je slučajno ugrizao i oni svedoče da je bilo bolno, kao i ugriz ose ili pčele.

Zdrava odrasla osoba ne bi trebalo da se boji ukoliko je i ugrizena. Deca, stariji i oni slabijeg imuniteta trebalo bi da budu na oprezu kao i kod uboda ostalih insekata. Osoliki pauk ugriza jako retko i ne napada ljude – samo ako se stvarno oseća ugroženo, dakle u samoodbrani.

(Telegraf.rs)