"U Srbiji nema lažnih testova na korona virus"

Zlatibor Lončar je naveo da test nikog nije izlečio, te da smo sada u fazi kad se na osnovu svih drugih parametara utvrđuje da li je neko korona pozitivan ili ne

Foto: Tanjug/AP

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na konferenciji za medije Kriznog štaba govoreći o lažnim testovima na korona virus koji su se navodno pojavili u Srbiji i o tome kako policajac na granici može da bude siguran u to da je putnikov test validan, rekao da nema smisla da više lažemo sami sebe.

- Prvo i osnovno, test ne leči niti je ikoga izlečio. Sad se nalazimo u fazi kad na osnovu svih drugih parametara utvrđujete da li je neko korona pozitivan ili ne i tako ga tretirate i lečite. Ima dosta korona negativnih pacijenata, a mi ih lečimo jer imaju sve simptome kao da su pozitivni - rekao je Lončar.

On je dalje upitao: "da li znate za primer da je neko otišao da se testira, i da posle toga ni sa kim nije video, da nigde nije bio, da je sam sebe izolovao, čekao da dođe test, obukao skafander, otišao, uzeo to i išao na granicu i rekao: Evo, otkad sam se testirao, bio sam negativan i da li mislite da je to realno?".

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

- Nemojte da se lažemo. Mislim da je ovo odgovor oko testa i oko svega - zaključio je ministar zdravlja.

Premijerka Srbije je, nadovezujući se na temu oko lažnih testova, navela da nije naišla na to da su se u Srbiji prodavali lažni testovi, to je kod nas lako ispratiti jer testiraju samo referentne laboratorije.

- Možete tačno sa tom laboratorijom da proverite da li je test lažan ili ne. I ako je ikada postojao taj problem, on se u Srbiji najlakše rešava. Zato smo toliko i oprezni sa privatnim laboratorijama i sa privatnim sektorom. I to je visokorizična obrada PCR testova. U Srbiji lako možete da proverite da li je neko testiran i kakav mu je rezultat. Najlakše se dogovori i da carinski organi, ukoliko sama ta osoba želi da da pristup podacima, imaju pristup elektronskim podacima, to ne možete falsifikovati - poručila je premijerka.

Video: Ana Brnabić: Srbija ima dovoljno respiratora

(Telegraf.rs)