Pokrenut postupak protiv roditelja napuštene bebe iz Klenja: Dečaka će odgajati hranitelji

Dragan i Dragana nalaze se u pritvoru zbog krivičnih dela promena porodičnog stanja i kršenje porodičnih obaveza

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Umesto da grle svoju bebu, supružnici Dragan i Dragana T. iz Klenja, kod Bogatića, sa lisicama na rukama su juče su prvo privedeni kod tužioca, a potom završili iza rešetaka pošto su zadržani u pritvoru do mesec dana.

Policija u Bogatiću, koja je veoma brzo raspetljala misteriozan slučaj ostavljene bebe, protiv supružnika je podnela krivične prijave zbog krivičnih dela promena porodičnog stanja i kršenje porodičnih obaveza.

Izvesno je da Dragan i Dragana neće videti svoje dete dok su u pritvoru, a kako objašnjava izvor Telegrafa.rs iz istrage, dete bi moglo da im se vrati tek posle komplikovanog sudskog postupka ili ukoliko budu uslovno osuđeni.

- S obzirom na to da su otac i majka uhapšeni, a dete ne može dugo ostati u porodilištu, za privremenog staratelja određen je Centar za socijalni rad u Bogatiću. Oni će sprovesti proceduru upisa deteta u matične knjige, po proceduri će dete u policiji dobiti JMBG i onda će se pokrenuti postupak smeštaja u hraniteljsku porodicu - objašnjava naš izvor.

Izvor Telegrafa.rs dalje navodi da je Centar za socijalni rad u Bogatiću pred nadležnim sudom već pokrenuo postupak prijave rođenja i upisa deteta u matične knjige. U Bogatiću i okolini ima više od 20 hraniteljskih porodica, ali još nije izvesno da li će dečak biti smešten u jednu od njih.

- O tome je još rano govoriti, mora da se sprovede zakonski postupak smeštaja kod hranitelja - navodi naš izvor.

Priznala da se porodila sama u žbunju iza kuće

Podsetimo, misteriozni slučaj ostavljene bebe, koju je navodno kod traktora u svom dvorištu u petak u zoru pronašao Dragan T. i odneo u Dom zdravlja u Bogatiću uznemirio je javnost i niko nije slutio neočekivan obrt - da je dete rodila i otarasila ga se upravo njegova supruga Dragana T.

Najpre otac, a potom i majka, od novinara i istražiteljia su krili da je dete njihovo. Policajci su slagali kockice proveravajući njihove laži i kada su Dragani saopštili da mora ići na ginekološki pregled ona je priznala da se sama porodila tog jutra u žbunju iza kuće. Kako je navela, detetu je makazama odsekla pupčanik i umotanog u ćebence ga ostavila u njihovom dvorištu.

- Njegova priča je bila sumnjiva od samog početka. Čovek je, kao, pronašao bebu i nikome, pa ni supruzi o tome nije govorio već je odmah odneo u Dom zdravlja. Teško se može poverovati da je baš tako bilo. A ona je, navodno, njemu rekla da se porodila tek kada je bebu ostavio u Bogatiću. Sva sreća pa se brzo sve razotkrilo, pa su i dete i majka dobro - komentarisao je komšija uhapšenih roditelja.

Razlozi nejasni

Zašto je Dragana mesecima krila trudnoću i zbog čega su pokušali da se otarase deteta utvrdiće se daljom istragom.

Pojedini u selu komentarišu da su to učinili zbog narušenih porodičnih odnosa, a ima i onih koji smatraju da nisu mogli da podnesu sramotu da pod stare dane dobiju dete.

Za krivično delo promena porodično stanja, za koje je osumnjičen otac Dragan T. predviđena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina, a za krivično delo kršenje porodičnih obaveza, za koje je osumnjičena majka Dragana T. od tri meseca do tri godine.

Video: Haos! Majka na drogama bežala od policije u sumanutoj poteri, na zadnjem sedištu vozila bebu

(D. G.)