Prelepe banatske slike: Žeteocima u Mužlji ne mogu ništa ni korona, ni vrućina
Malo rakije, malo tambure, pa ko ne bi kosio do jutra?
"Žetelački dan", 37. po redu, priređen je juče na polju pored Poni salaša u Mužlji, u Zrenjaninu. Cilj ove manifestacije, koju organizuje "Klaster Fokus", jeste da od zaborava očuva starinski način košenja žita, kao i sve običaje vezane za nekada najvažniji paorski posao u godini – žetvu.
Pre nego što se kosci i njihovi pomagači prihvate posla, važno je dobro doručkovati, jer ručno košenje, rukovedanje i vezivanje, pa slaganje snopova, spadaju u najteže poljoprivredne poslove, piše portal Zrenjaninski.
Doručkuje se sa ćilima i pokrovca koji se rasprostru na zemlju.
Jede se ono što svako domaćinstvo ima (ili je imalo): slanina sapunjara, šunka i kobasica, bareni krompir, kuvana jaja, sveže ukiseljen krastavac u vodi sa mirođijom, kiselo mleko iz zemljane posude, mladi sir, crni i beli luk…
Obavezno se iz čuture potegne malo rakije da „kosa lakše klizi“. Za zaslađenje tu su štrudle sa makom, višnjama i rogačem, jabuke petrovače tek ubrane, prve kajsije…
Bez muzike ne ide, nekako se uz tamburašku bandu lakše podnosi i vrućina i napor.
Žiri je juče ocenio i najlepše postavljen doručak i najbržu ekipu kosaca.
Kako rekoše organizatori, cilj nije pobeda nego učestvovanje i održavanje tradicije. Zato su simbolične nagrade dobili svi učesnici.
(Telegraf.rs)