Brnabić otkrila kakve će mere biti uvedene: U Beogradu kao u Pazaru i Kragujevcu

U ponedeljak zaseda Krizni štab, očekuju se radikalne odluke

Uoči sednice Kriznog štaba, na kojoj bi u ponedeljak trebalo da budu donesene nove odluke po pitanju borbe sa korona virusom, premijerka Srbije Ana Brnabić i zamenica direktora Batuta dr Darija Kisić Tepavčević gostuju u emisiji Hit Tvit.

Ana Brnabić na samom početku emisije istakla je da će nove mere biti uvedene početkom nedelje.

Hit Tvit / Printskrin: TV Pink

- U 10 časova imamo sastanak Kriznog štaba. Ono što mogu da kažem da će verovatno biti uvedene mere koje su u skladu sa onima koje smo videli u nekim lokalnim samoupravama u kojima je skočio broja zaraženih, dakle kao u Novom Pazaru, Kragujevcu, a sada verovatno i u Užicu i Vranju. Trudićemo se da to ne budu mere za čitavu teritoriju Srbije, već tamo gde ima najviše zaraženih.

- Beograd će biti u toj grupi, jer nama je i dalje više od dve trećine ukupno zaraženih u Beogradu, i to je mahom i dalje mlađa populacija. Mislim da će radno vreme biti ograničeno za klubove, a videćemo još za restorane - kazala je Brnabić.

- Korona će biti sa nama još neko vreme, a država za to vreme mora da živi. I ti restorani, i klubovi su ekonomija. Mislim da neće biti onako restriktinih mera kao ranije, niti zatvaranja - rekla je ona.

Dr Darija Kisić Tepavčić / Printskrin: TV Pink

Dr Kisić kazala je da, po njenom mišljenju,  broj zaraženih nije porastao zbog izbora. 

- Odlazak na izborno mesto ne predstavlja veći izbor nego odlazak u prodavnicu, a naročito u javni prevoz, to sam govorila prethodnih nedelja. Svuda u Evropi je porastao broj obolelih.

- O drugom talasu možemo da pričamo samo kada su u onom prvom zaustavi broj obolelih. Ovo nije drugi talas, virus nikada nije nestao, on je sve vreme bio u cirkulaciji. Medicinska struka i ovde, i u svetu nadala se da će vremenske prilike, vrućine, ublažiti virus. A desilo se da smo se svi opustili i vratili u svakodnevni život. Vidimo da je sve više asimptomatskih nosilaca, tako da svi mi, čak i sada, možemo da budemo potencijalni nosioci zaraze.

- Mi o ovom virusu i dalje ne znamo mnogo, i ako smo dosta toga saznali, on je i dalje velika napoznanica. Ali potvrđeno je da one banalne stvari - maske, održavanje higijene, održavanje distance mogu da spasu život. Ali to ne može samo pojedinac, to mora društvo.

- Mi ne znamo kako će se virus ponašati kod nas, ako se inficiramo. Jednostavno, ne treba to da dozvolimo.

Ona je razjasnila da postoji razlika između "umro od COVID-a" i "umro sa COVID-om". 

- Ta razlika, to nije nova metodologija, to se radi za sve bolesti. Za svaku osobu koja je preminula postoji medicinska dokumentacija i to je sve lako proverljivo.

(Telegraf.rs)