U Tordi ima više roda nego beba: Izabrale su da se gnezde na neobičnom mestu, na crkvi

Od početka godine selo nije imalo nijednu prinovu

Printskrin: Youtube/I love Zrenjanin

U mestu Torda smeštenom između Banatskog Dvora i Bašaida danas živi oko 1.100 stanovnika.

Neveseo podatak je da ove godine još nije zabeležena nijedna prinova iako se u selu i oko njega gnezdi više parova roda, ako uzmemo u obzir legendu po kojoj ove ptice povezuju sa bebama. Rode obično za mesto stanovanja biraju vrhove bandera, a u ovom mestu toliko im prija da su zauzele i krov ovdašnje crkve, objavio je portal I Love Zrenjanin.

- One se vraćaju, ima već jedno 5-6 godina unazad i nama je to lepo i drago da se rode svake godine ugnezde ovde na crkvi. To je malo neobično da su baš odabrale crkvu. To bi trebalo da bude jedan od znakova da ovde ima još života, da treba da se rode i bebe. Nažalost, nije baš tako, prošle godine imali smo samo dvoje novorođenih. Ove godine još za sada nema, ali ja se nadam da će do kraja godina biti još nekoliko dece - priča Janoš Dobai, predsednik Mesne zajednice.

Kako dodaje, dosta mladih je otišlo u inostranstvo poslednjih godina.

- Nažalost, ovde u Tordi sem poljoprivrede, druge grane privrede i nema - priča Dobai.

U školi ima 110 đaka.

- Završio sam 8. razred, planiram da upišem školu za kuvara u Zrenjaninu. Posle toga planiram da odem u Nemačku, a ako bude mogućnosti zaposlio bih se i ovde - priča David Janoši.

Ipak, život u Tordi nije uvek jednoličan.

- Imamo kafiće, a spomenuo bih i "Torđanske dane kulture", Slavu sela (Buč), Festival kukuruza... - kazao je učenik.

Pored roda, svoje mesto za dobar život nalazi i stotinak sova ušara.

U Tordi postoji i izvorište mineralne vode koju meštani zovu "gorka voda". U fabrici "Sveti Đorđe" nekada je radilo 40-ak ljudi, a voda se više ne fabrikuje. Bunar pripada zadruzi Torda.

- Mi koji smo ostali ovde borimo se da selo ima sve uslove kao i grad - kaže Dobai.

(Telegraf.rs)