Tiodorović: Ovo je poslednji trenutak da se uozbiljimo, današnja utakmica može predstavljati rizik

- Nadam se da će građani poštovati nove mere - rekao je prof. dr Branislav Tiodorović

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Očekujem da će građani shvatiti da je ovo poslednji trenutak da se uozbiljimo, shvatimo situaciju i da moramo da postanemo svesni ozbiljnosti prenošenja infekcije korona virusom, rekao je za RTS profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv COVID-a 19.

Tiodorović je, komentarišući vraćanje pojedinih mera - obavezno nošenje maski u prevozu, zabranu poseta bolnicama..., rekao da očekuje da će građani biti svesni na ozbiljnost situacije, s obzirom na povećan broj zaraženih, pogotovo u Beogradu, Novom Pazaru, Tutinu i Vranju. 

- Očekujem da će građani shvatiti da je ovo poslednji trenutak da uozbiljimo situaciju, moramo da postanemo svesniji nego što smo bili - kazao je prof. dr Tidorović.

On je podsetio da je Klinika za plućne bolesti u KCS opet kovid bolnica. Ocenjujući situaciju na jugu zemlje, naveo je da se situacija u Vranju održava, i da ima mnogo pacijenata sa bronhopneumonijom.

- Juče i jutros ukupno je bilo oko 60 zaraženih pacijenata. Najviše se zbrinjavaju u KC Niš. U kovid bolnici u starom delu centra je 85 pacijenata, od kojih je kod 48 virus potvrđen, a za ostale se čekaju rezultati - rekao je prof. dr Tiodorović i dodao da su u svim domovima zdravlja zadržane kovid ambulante, i da u njima stanovništvo sa tegobama može da se javi.

Istakao je da današnja utakmica između Partizana i Vojvodine, koja se igra u Nišu, a na kojoj se očekuje do 10.000 posetilaca, može da bude jedan od rizika za širenje infekcije.

- S tim da treba reći da rizik predstavljaju i manju skupovi kao što su rođendani, slavlja...

Krizni štab za borbu protiv korone doneo je juče niz mera i odluka - obavezno je nošenje maski u gradskom i međugradskom prevozu, preporuka je da se nose u svakom zatvorenom prostoru, ukinute su posete bolnicama, u staračkim domovima su ograničene, distanca na otvorenom treba da se drži na 1,5 metar, dok je u zatvorenom prostoru predviđeno da po sobi bude 3 kvadrata.

Video: Nove mere Kriznog štaba: Maske su obavezne, menja se distanca, zabrana poseta bolnicama

(Telegraf.rs)