Kalendarski nam je leto stiglo sinoć, a uistinu u sredu: Kišu i kumulonimbuse smenjuje pravo sunce

Već od prekosutra na severu zemlje, a od srede i ostatku vremenske prilike biće u skladu sa kalendarom

Foto: Pexels/Victor Freitas

Red kiše, red oblaka, pa sunce i sparina, zatim poplave, gromovi, grad... Ovakvo vreme obeležilo je protekle nedelje, ali, sedmica u koju ulazimo "presudiće" u korist lepom vremenu. Već od srede imaćemo stabilno i toplo vreme, a temperatura će rasti iz dana  u dan. 

Ipak, moramo da preguramo još dva kišna dana, a naročito sutrašnji, kada se očekuju i obilnije padavine.

- Što se tiče sutrašnjeg dana, imaćemo potpuno oblačno vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a u Vojvodini i Podrinju biće obilnijih padavina i to će negativno uticati na stanje vodostaja - kazao je meteorolog kompanije Veder tu ambrela Đorđe Đurić.

Ove kiše pre svega mogu da ugroze Tamiš, koji već sada neprestano raste, dok kod velikih reka nema opasnosti od poplava.

Nakon sutrašnjeg dana, kada se očekuju najobilnije padavine, sledi postepena stabilizacija vremena. Već od prekosutra na severu zemlje, a od srede i ostatku vremenske prilike biće u skladu sa kalendarom.

- Kreće stabilizacija vremena, to je sigurno. Iza nas je nestabilno vreme, što je odlika juna i maja, ali je bilo malo hladnije od proseka. Od srede sledi sunčano vreme i porast temperature preko 25 stepeni. Za vikend će temperature biti oko 30 stepeni - kazao je Đurić.

Za sada nije izvesno koliko će ova stabilizacija vremena potrajati, ali očekuje nas niz lepih dana, gotovo izvesno do kraja meseca.

Video: Dan nakon poplave meštani Turice u strahu od novih padavina sabiraju štetu

(M. B.)