Konačna odluka pred polaganje mature: Učenici nisu obavezni da nose maske, samo nastavnici

U jednoj učionici biće najviše 9 učenika, koji će biti raspoređeni na propisanoj udaljenosti na osnovu preporuka epidemiološke službe, a zbog korona virusa

Foto: Marko Jovanović

Učenici osmog razreda u Srbiji sutra počinju da polažu završni ispit, mala matura će trajati tri dana, a iako je korona virus i dalje cirkuliše u našoj zemlji, mali maturanti nemaju obavezu da nose maske, dok to nije slučaj i sa nastavnicima. U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu za Telegraf.rs da je učenicima samo preporučeno da nose maske.

U saopštenju koje su dostavili medijima navode da učenici završni ispit polažu u učionici u kojoj dežuraju po dva nastavnika.

- Završni ispit organizuje se u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija i na način koji osigurava bezbednost i zdravlje učenika i zaposlenih. Svi učenici biće raspoređeni do 8.30 časova u učionice u kojima polažu. Preporučeno je i da učenici nose zaštitne maske, dok njihovo nošenje predstavlja obavezu za nastavnike. U jednoj učionici biće najviše 9 učenika, koji će biti raspoređeni na propisanoj udaljenosti na osnovu preporuka epidemiološke službe - navode u Ministarstvu prosvete.

Ispred učionice u kojoj se polaže ispit određuje se mesto na koje učenici odlažu lične stvari koje ne smeju koristiti na ispitu.

- Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit - ističu u Ministarstvu prosvete.

Foto: Profimedia/Alamy

Šta deca treba da imaju kod sebe, a šta ne 

Završni ispit počinje sutra u 9 sati, polaganjem testa iz srpskog jezika. U četvrtak je test iz matematike, a u petak kombinovani test koji obuhvata zadatke iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.

Polaganje testa iz srpskog/maternjeg jezika biće održano sutra od 9 do 11 časova, u isto vreme 18. juna biće održan test iz matematike, a mali maturanti rešavaće kombinovani test u petak, 19. juna od 9 do 11 časova.

- Na ispit iz srpskog odnosno maternjeg jezika učenici treba da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i nalepnicu sa identifikacionim brojem učenika, grafitnu olovku, plavu hemijsku olovku i gumicu. Učenik rešava test prema uputstvima dežurnih nastavnika i prema uputstvu za izradu testa koje je štampano na samom testu. Preporučuje se da učenici odgovore prvo pišu grafitnom olovkom (što nije obavezno), a tek na kraju plavom hemijskom olovkom. Ovo je važno jer se odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom, neće priznavati pri bodovanju - kažu u nadležnom ministarstvu.

Pre početka vremena za rad učenik unosi identifikacione podatke na dva mesta na omotnici testa, odnosno u identifikacioni obrazac (primerak za školu i primerak za učenika).

- Na svakom pojedinačnom testu učenik rešava 20 zadataka. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu - podsećaju u Ministarstvu prosvete i dodaju da je ove godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.

Foto: Marko Jovanović

Testovi "provaljeni" dva puta

Prošlogodišnju malu maturu, po drugi put, obeležio je skandal, jer su veče pre polaganja testa iz matematike, đaci među sobom delili zadatke koji su sutradan trebalo da se nađu pred njima na završnom ispitu iz tog predmeta. Prvi, vest o tome objavio je portal Telegraf.rs i naša novinarka Miljana Leskovac, do koje je prva došla ova informacija, a koja je i objasnila kako je otkrila da je provaljen test iz matemamatike.

Negde oko 21 sat, veče pred polaganje testa iz matematike, zazvonio joj je telefon.

Miljanameđu đacima kruže neki zadaci iz matematike. Deca ih razmenjuju preko vibera i kažu da je to sutrašnji test iz matematike, da je provaljen - rekao joj je ženski glas s druge strane žice.

Zadaci, svih 20, koliko je trebalo da se nađe pred učenicima, pisani su rukom. Deca su ih međusobno delila putem vajber grupa. 

Kasnije se pojavila informacija da je provaljen i kombinovani test.

Ovo inače, nije jedini put da su procureli testovi za malu maturu. Prvi put se to dogodilo 2013. godine, par dana pred završni ispit. Oni su se prodavali na ulici za 2.000 dinara.

Foto: Marko Jovanović

Rizik vreba samo od direktora 

Testovi za ovogodišnju malu maturu su odštampani u štampariji Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Ona je ove godine osposobljena za izradu svih testova, da bi se podigao nivo bezbednosti i da se ne bi ponovila situacija od prethodne godine, kada je jedan od testova "procurio".

Ministar prosvete Mladen Šarčević nedavno je izjavio da je minimalan rizik da se to dogodi i ove godine, ali je i objasnio da opasnost da "procure" testovi postoji samo od direktora.

- Zaposleni u toj štampariji dolazili su i za vreme vanrednog stanja, radili su u tri smene kako bi bili odštampani glavni, probni i rezervni testovi. Svaki je štampan u tiražu od po 200.000 primeraka . Rezervni testovi čuvaju se u Zavodu, a biće transportovani i do školskih uprava. Oni služe za slučaj da prva verzija testa bude "provaljena". Svi testovi spakovani u kese sa perforacijom, imaju kodove, pod šifrom se distribuiraju u školske uprave- objasnio je Šarčević i naveo da će ih ove godine voziti poštanski "pikapovi", koji imaju posebnu zaštitu.

Kao jedinu opasnot da opet procure vidi u direktorima škola.

- Jedina opasnost preti od direktora. Do škole je sve pod našom kontrolom, a kada preuzmu kese sa testovima, neko može da otvori, ali pošto i kese imaju zaštitu, brzo bi se otkrilo ko je to uradi. Rizik je minimalan, ali ako se neko usudi da to uradi, mora da zna da je učinio krivično delo - rekao je Šarčević za Novosti nedavno.

Video: Policija čuva testove za malu maturu

(LJ. R. - lj.racic@telegraf.rs)