Ministar Đorđević naložio smenu direktora Centra u Subotici, nakon slučaja oduzete devojčice

- Ja sam danas naložio dve stvari. Sektor za socijalnu zaštitu i brigu o porodici će tražiti od Pokrajinskog sekretara da hitno donese odluku o smeni direktora Centra za socijalni rad u Subotici i da porkrene odgovornost svih u lancu koji su upravo doveli do ovakvog slučaja - rekao je Ðorđević

Ministar za rad Zoran Ðorđević naložio je danas nadležnom Pokrajinskom sekretarijatu da hitno donese odluku o smeni direktora Centra za socijalni rad u Subotici, zbog propusta u slučaju usvojenja trogodišnje devojčice Lenke.

- Ja sam danas naložio dve stvari. Sektor za socijalnu zaštitu i brigu o porodici će tražiti od Pokrajinskog sekretara da hitno donese odluku o smeni direktora Centra za socijalni rad u Subotici i da pokrene odgovornost svih u lancu koji su upravo doveli do ovakvog slučaja - rekao je Ðorđević za Tanjug posle sastanka sa usvojiteljima, porodicom Savić.

Takođe, Ðorđević je naložio i da se sva dokumentacija vezana za taj slučaj iz Centra za socijalni rad i Pokrajinskog sekretarijata dostavi Ministarstvu kako bi se, kaže, stručni ljudi i komisije, upoznali sa celom dokumentacijom i procenili da li su i kakve nepravilnosti načinjene, i da li postoji mogućnost da se slučaj okonča u najboljem interesu deteta.

Ðorđević je rekao da mu se porodica Savić obratila sa molbom sa sastanak koji je hitno i organizovan.

Ministar je istakao da je slučaj otišao previše daleko, s obzirom da Pokrajinski sekretarijat i Centar za socijalni rad u Subotici nisu daleko odmakli u rešavanju, a pitanje mora da bude rešeno u najboljem interesu deteta, i na zakonit način.

- Doneo sam odluku da, kao Ministarstvo preuzmemo to na sebe i da se odluka donese u najboljem interesu deteta, a u skladu sa zakonom. Porodica Savić mi je predočila celu situaciju iz njihovog ugla - rekao je Ðorđević.

Borisav i Biljana Savić sa ministrom Zoranom Đorđevićem Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Ministar je dodao da će, kako god da bude rešen slučaj, o tome prvo biti obaveštena porodica Savić.

- Obećavam svima da će to biti rešeno na zakonit način i u interesu deteta - kazao je on.

Ministarstvo preuzima predmet od Pokrajine

Đorđević je kazao da će ovaj slučaj rešiti u što kraćem roku, i istakao da je Ministarstvo preuzelo odluku u vezi sa njim od POkrajinskog sekretarijata.

Takođe, tražiće da se povede postupak utvrđivanja odgovornosti celog lanca odgovornih u ovom slučaju.

Pet dana agonije 

Bračnom paru Savić, Biljani i Borisavu, da podsetimo, dete je uzeto, jer se majka ne uklapa u starosnu granicu. Porodični zakon, naime, propisuje da razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika ne može biti manja od 18, niti veća od 45 godina kao i da, izuzetno, ministar nadležan za porodičnu zaštitu može dozvoliti usvojenje licu koje je starije od usvojenika manje od 18 godina ili licu koje je starije od usvojenika više od 45 godina - ako je takvo usvojenje u najboljem interesu deteta.

Njima je dete Centar za socijalni rad dodelio u oktobru prošle godine na prilagođavanje, a polovinom maja ove godine dobili su rešenje o usvojenju. Devojčica od tri godine kod njih je provela 8 meseci da bi ih u ponedeljak pozvali iz Centra i rekli da sutradan vrate dete.

I međuvremenu je Pokrajinski sekretarijat poništio rešenje o prilagođavanju i usvajanju detet.  O slučaju je nadležno ministarstvo obavestilo policiju, koje je preuzelo neophodne radnje i o svemu obavestilo tužilaštvo.

Devojčica je razdvojene od mame i tate, propustima u radu subotičkih radnika u Centru za socijalni rad. 

(Telegraf.rs / Tanjug)