Lopovi, kako vam ruka ne zadrhti kad vidite sliku mog mrtvog deteta koje vas gleda sa spomenika?

- Kako im ruka ne zadrhti, pošto srca nemaju - pita se majka preminulog deteta iz Pančeva

Foto: Pixabay

- Kakvi smo mi to ljudi? Da li smo izgubili sve ljudske vrednosti? Kakvo je to zlo među nama, zar nam više ništa nije sveto? Sa groba moga sina po ko zna koji put ukradeno je cveće, veštačko, a i saksije sa cvećem, i to na zadušnice. Pa, kakav to ološ ljudski živi - pita se majka iz Pančeva kojoj je dete preminulo, a sahranjeno je na Novom groblju u Pančevu.

Status je napisala u grupi Pančevci na Fejsbuku, a mi ga prenosimo u celosti:

"Kako im ruka ne zadrhti, pošto srca nemaju. Kad vidi sliku tog deteta koje ih gleda sa spomenika, kako mogu prići i ukrasti? Ej, bre, ja sam to cveće birala za svoje mrtvo dete, suzama ga zalivala, i dođe ološ i odnese. Pa, gde ide ovaj svet?

Zlo je među nama. Šta je meni ostalo, osim da idem na grob svoga sina, da ga održavam, da ga ukrasim cvećem, ali ne, idioti mi ni to ne daju. Pa, kuda ide ovaj svet kad ni grob jednog deteta ne mogu da ostave na miru."

Foto: Facebook

Članovi grupe pokušali su da uteše nesrećnu ženu, ali su joj dali i savete kako da spreče kradljivce da odnesu cveće sa groba njenog sina. Kako kažu, ovakve stvari se dešavaju veoma često.

- Pokušajte da nakapate cveće sa malo voska od sveća, ja od kad tako radim ne diraju ga više, jer im je neupotrebljivo. Nažalost, sve je otišlo dođavola - napisala je jedna članica.

- Na starom groblju, sa groba moje sestre koja je poginula sa 4 godine davne 1985. godine nestao je beli mermerni golub. Ostalo je samo postolje. Posle nekog vremena smo videli da je montiran na spomeniku neke devojke, znali smo da je to taj, očigledna je i razlika u boji spomenika i figure. Nikada nije vraćen. Šta se desilo, zna samo onaj ko je ukrao. Neka ljudska mizerija - napisala je druga.

Foto: Facebook

Majka koja je postavila status o krađi cveća sa grobova odgovorila je da sa groba njenog sina nestaje sve.

- Ma sve kradu, bar kod mog deteta, i veštačko, i suvo, i sveže, i eto sad lepo pokupili zasađeno cveće sa sve saksijama. Pa, dokle bre? Nisu to neke pare, ali dovoljno je što idem na grob svom detetu. Zavijena mi duša u crno do smrti i dođeš na grob i nema cveća. Zlo, zlo.

Sa grobova se godinama krade sve - sveće, cveće u Nišu, Kaću...

Nije prvi put da u Srbiji mrtvi, a ni živi koji ih oplakuju nemaju mira. Policija je 2017. godine uhapsila Nišliju V. N. (37) koji je dve godine krao mesingana slova i vaze sa Novog groblja. Procenjuje se da je vrednost ukradenih predmeta 11.000 evra.

Tri godine ranije na pravoslavnom groblju u Kaću oskrnavljeni su grobovi, sa kojih su pokradeni metalni delovi. Baš te, 2014. godine, desilo se blizu tridesetak skrnavljenja grobnih spomenika.

Na lokalnom groblju na meti vandala našla su se mesingana slova sa imenima upokojenih, vaze, metalna ograda, svećnjaci.

Slična nedaća desila se i u Kragujevcu 2019, kada je policija iz tog grada rasvetlila dvadeset krivičnih dela krađa i povreda groba i uhapsila S.V. (1963) i njegovu suprugu V.V. (1965) iz Aranđelovca, kao i M. L. (1963) iz okoline Aranđelovca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili ova krivična dela.

Sumnja se da su oni, tokom 2018. i 2019. godine, na području opština Aranđelovac, Topola, Mladenovac i Sopot, krali nadgrobne ploče i lajsne sa nadgrobnih spomenika, a zatim ih prodavali i ugrađivali na grobnim mestima na području Beograda.

Policija je u teretnom vozilu S.V. pronašla više predmeta za koje se sumnja da su ukradeni sa groblјa u okolini Aranđelovca.

(Telegraf.rs)