Sedam gimnazija u Srbiji dobiće sportsko odeljenje: Fenomenalna promena!

Ovi predmeti, stručni nastavnici i opremljene škole stvaraju uslove da maturanti postanu izuzetno efikasni studenti na odgovarajućim fakultetima – fakultetima sporta i fizičkog vaspitanja i drugim fakultetima, uključujući i fakultete koji pripadaju univerzitetima Vojske Srbije i policije Republike Srbije, pri čemu se učenicima ne uskraćuje prohodnost i na studijske programe iz drugih oblasti

Foto: Shutterstock

U okviru reforme gimnazijskog obrazovanja koju sprovodi Ministarstvo, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od školske 2020/2021. godine učenici će moći, po prvi put, da pohađaju i novi program nastave i učenje za sportska u sedam gimnazija u Srbiji.

Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, osim u Sportskoj gimnaziji u Beogradu biće u još šest gimnazija u Srbiji.

Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, Novi Sad

Mitrovačka gimnazija, Sremska Mitrovica

Užička gimnazija, Užice

Gimnazija za talentovane učenike „Deže Kostolanji“, Subotica (na mađarskom jeziku)

Gimnazija, Novi Pazar

Gimnazija „Deveti maj“, Niš

Prijavljivanje učenika za Sportsku gimnaziju u Beogradu i sportskih odeljenja pri gimnazijama u Srbiji je 8. i 9. juna 2020. godine.

Odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za sport omogući će da se unapredi kvalitet obrazovanja i vaspitanja učenika sportista i budućih studenata visokoškolskih ustanova, a posebno onih koje školuju buduće trenere, sportske novinare, nastavnike fizičkog vaspitanja, sportske menadžere…

Prednost obrazovanja u ovim specijalizovanim odeljenjima je u tome što je broj učenika ograničen na 20, što omogućava efikasniji rad na časovima, a primenom savremenih tehnologija učenicima će biti omogućeno da prate nastavu na daljinu kada su na klupskim ili reprezentativnim pripremama i sportskim takmičenjima tokom školske godine.

Učenici ovog odeljenja će imati i dva nova premeta Sport i zdravlje , koji se u ostalim gimnazijskim smerovima javlja samo u obliku izbornog programa i Sport i trening.

Ovi predmeti, stručni nastavnici i opremljene škole stvaraju uslove da maturanti postanu izuzetno efikasni studenti na odgovarajućim fakultetima – fakultetima sporta i fizičkog vaspitanja i drugim fakultetima, uključujući i fakultete koji pripadaju univerzitetima Vojske Srbije i policije Republike Srbije, pri čemu se učenicima ne uskraćuje prohodnost i na studijske programe iz drugih oblasti.

U planu nastave i učenja specijalizovanih odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, preciziran je broj teorijskih časova i časova vežbi koji će biti prilagođeni trenažnom procesu učenika, u saradnji sa klubom u kome učenik trenira.

Na nastavi predmeta Sport i trening, učenici će ovladati znanjima o sistemu fizičke kulture, istoriji sporta i olimpizma, sa posebnim osvrtom na Sport kao društvenu delatnost i zakonitostima i pravilima trenažnog procesa.

Izučavajući predmet Sport i zdravlje učenici će ovladati znanjima o uticaju pravilne ishrane i suplemenata na postignuća u sportu, značaju sporta i vežbanja na reproduktivno zdravlje i zdravlje uopšte, kao i znanjima o ulozi sporta u prevenciji korišćenja psiho-aktivnih supstanci.

Video: Ovako je izgledao prvi školski dan devetoj generaciji ITHS srednje škole

(Telegraf.rs)