Tiodorović: Testiraćemo svih 2.850 radnika "Jure", problem ako se zaraza proširi na selo

Epidemiolog rekao da je zaraza u istoj fabrici buknula u pogonu u Vlasotincu, te da je uzrok tome organizacija rada, kao i da je na početku postojao problem sa zaštitnom opremom

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će svi radnici fabrike "Jura" u Leskovcu biti testirani na korona virus, a do sada je urađeno 1.200

- Svih 2.850 radnika biće testirano i sutra i prekosutra kako bi bilo sprečeno dalje širenje kovida-19 -  rekao je Tiodorović za televiziju Prva.

On je naveo da je 68 zaraženih koji su otkriveni nemaju mnogo znakova oboljenja, ali da se dosta kreću i mogu biti važan izvor infekcije.

- Oni potiču iz sela i mogu proširiti infekciju, to može da predstavlja veliki problem - zaključio je Tiodorovih.

Ukazao je da je neophodno odvojiti zaražene od onih koji to nisu, te da oni koji su sa lakšim tegobama budu smešteni u kovid bolnice, najverovatnije u Nišu.

- Da to bude rešenje da presečemo dalju lokalnu transmisiju i da ovo moguće lokalno žarište ugasimo - rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, došlo je do zaražavanja u pogonu fabrike "Jura" i u Vlasotincu, a uzrok je način organizacije rada.

- Ako su radnici na traci pitanje je da li možete da postignete da budu na dva metra razmaka. Izgleda da je u početku bilo problema i sa zaštitnom opremom - rekao je on.

Tiodorović je naveo i da je u toj fabrici problem nastao i u autobusima koji su prevozili radnike na posao, a u kojima se nije poštovala odluka o razmaku i praznim sedištima.

Tiodorović je najavio da će odluka Vlade o novim merama sigurno biti obaveza nošenja zaštitnih maski za lice u zatvorenom prostoru.

Video: Kon o stanju u fabrici Jura

(Telegraf.rs/ Tanjug)