Kako je Leskovac postao nova Ćuprija? Nadležni nam govore o stanju, uzroku širenja korone i žrtvama

Korona virus je, po svemu sudeći, našao i put do kolektiva nekih ustanova, ali što je najvažnije, on nije pronađen u domovima za stare

Foto: Mateja Beljan, Pixabay

Crveni korona alarm zatresao je Leskovac - od 2. maja ovaj grad je po broju zaraženih na trećem mestu, posle Beograda i Niša, čime je prestigao Ćupriju. Kakva je situacija u Leskovcu i Jablaničkom okrugu i ima li razloga za strah?

Danas su zvanično potvrđena dva smrtna slučaja, ali oni koji su u kovid bolnici nisu ugroženi, a za razliku od mnogih mesta sa juga i istoka Srbije, korona virus u Leskovcu nije ušao u domove za stare.

- Dana 5. 5.2020. ZZJZ je zvanično dobio dve prijave smrti od zarazne bolesti Covid 19, kod lica sa teritorije opštine Vlasotince i grada Leskovca, od strane Opšte bolnice Leskovac - kažu za "Telegraf" iz Zavoda.

Prema današnjim podacima, ukupan broj zaraženih u Leskovcu je 267, ali iz leskovačkog Zavoda za javno zdravlje kažu da je na samoj teritoriji grada taj broj nešto manji.

- Porast broja obolelih od sedme nedelje se može objasniti većom frekvencijom i brojem ostvarenih kontakta medju stanovništvom. U popodnevnim i večernjim časovima 4. maja do pisanja ovog odgovora, dana 5. maja (oko 17 sati) iz referentne laboratorije iz Batajnice je stiglo 365 rezultata ispitivanja na korona virus kod lica sa teritorije grada Leskovca, od toga 15 pozitivnih nalaza, pa procenat pozitivnosti iznosi 4,10 posto. Od početka je registrovano ukupno 236 slučajeva obolevanja - objašnjavaju nam u Zavodu napominjući da se svi uzorci nose u Batajnicu.

Opšta bolnica Leskovac / Printskrin: Youtube/RTS1

Korona virus je, po svemu sudeći, našao i put do kolektiva nekih ustanova, ali što je najvažnije, on nije pronađen u domovima za stare.

- U gradu Leskovcu vrši se svakodnevni nadzor nad gerontološkim centrima, gde nije registrovan nijedan slučaj obolevanja od Covida 19 do sada. U drugim ustanovama, odnosno kolektivima se vrši epidemiološko ispitivanje kod pojave infekcije i hitnim merama Zavoda sprečava širenje - navode u Zavodu.

Leskovačka bolnica, Printskrin: Youtube

U samoizolaciju je do sada smešteno skoro 1.400 ljudi, a što se tiče građana koji su stigli iz inostranstva, registrovano ih je 901.

- Vrši se nadzor nad svim kontaktima sa laboratorijski potvrđenim slučajem Covida 19, a broj kontakata u samoizolaziji u gradu Leskovcu je 1.372 od početka epidemije, a broj lica koji je evidentiran u Zavodu nakon ulaska u Republiku Srbiju sa teritorije grada Leskovca je 901 - dodaju u Zavodu.

Inače, pogođen je čitav Jablanički okrug, a situacija u Vlasotincu poprilično je zabrinjavajuća, jer je virus našao put do manjih mesta, pa se tako pojavio problem i u selu Jakovljevu.

Na jučerašnji dan Jablanički okrug imao je 353 zaraženih, a prema najnovijim podacima 126 pacijenata nalazi se u Covid bolnici u Leskovcu.

Video: Vlasotince u borbi protiv epidemije uz pomoć Niša i Leskovca

(M.B./ B.P.)