Struka o Đurđevdanu i 1. maju: "Brine nas ponašanje naroda, može se desiti da sve vratimo na staro"

- Jasno je da je to jedan veliki rizik. Možda ćemo sutra znati da kažemo preciznije podatke - rekao je Branislav Tiodorović, epidemiolog

Kako će se slaviti jedna od najvećih srpskih slava kod Srba, Đurđevdan, interesuje sve koji žele da proslave ovu slavu. Prema rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića, na današnjoj konferenciji za novinare, bilo bi dobro da se Đurđevdan slavi u kućnim, kako je rekao, porodičnim uslovima.

- Jasno je da je to jedan veliki rizik. Možda ćemo sutra znati da kažemo preciznije podatke - rekao je Tiodorović.

On je naveo da se do 5 posto pozitivnih smatra kontrolisanom situacijom. Na ovaj podatak nadovezala se doktorka Darija Kisić Tepavčević koja je rekla da je na današnji dan procenat pozitivnosti manji od 5 posto, ali da treba da imamo kontinuitet ovakvih rezultata.

- Ovo su pozitivni pokazatelji, ali virus itekako cirkuliše u našoj populaciji, pa sve moramo da prepustimo našoj ličnoj odgovornosti, da svako pojedinačno nastavi da se pazi - rekla je Kisić Tepavčević.

Brine nas ponašanje naroda

- Oprez uvek postoji, opravdan je, brine nas ponašanje naroda, može se lako desiti kad uočimo da je došlo do nečega što nije dobro, da sve vratimo na staro - rekao je doktor Tiodorović i rekao da su sve mere ublažavanja proizvod onoga što se u Evropi sprovodi i nisu izazvane nikakvim pritiscima.

- Ako se svi ponašaju shodno preporukama imaćemo kontrolisanu situaciju - smatra on. - Ali kliničari imaju svoju reč, da li se smanjuje broj obolelih, posebno težih slučajeva, doneli smo odluku na osnovu svih pokazatelja.

- Vodimo prvo poluvreme, a onda uđemo u drugo opušteno, pa damo šansu protivniku, e sad ne smemo da mu damo šansu -naveo je Tiodorović.

Prvi maj

Kada je u pitanju Prvi maj i eventualno popuštanje mera, prema rečima Darije Kisić Tepavčević, stav struke je tu jasan.

- Mi smo po tom pitanju rigidni i nepopularni, ali kakva će biti odluka državnog vrha, ne znamo - rekla je dr Kisić Tepavčević. - Apelujemo na sve vas da se ponašate odgovorno prema sebi i porodici i da se strpimo još malo da ispratimo ovaj viruis što pre - navela je dr Kisić.

Video: Ovo je tačno ublažavanje mera po datumima od danas: Evo kada počinju vrtići, tržni centri, prevoz...

(Telegraf.rs)