Da li će Srbija vraćati stare mere i da li je još na snazi opasnost od povratka virusa?

- Nama epidemiolozima je jasno da virus može da se vrati i zabrinuti smo zbog toga - rekao je Kon

Na redovnoj konferenciji za medije povodom epidemije korona virusa u Srbiji epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je zbog kapaciteta za testiranje i praćenje situacije sada jednostavno nemoguće porediti se sa početkom same epidemije. 

- Mi imamo uspostavljen epidemiološki nadzor i nismo u brizi po tom pitanju. Istovremeno postoje i različita uverenja, ali da ne bi smo nešto pričali na osnovu njih sačekaćemo istraživanja da vidimo prokuženost virusa u našoj populaciji. Nama epidemiolozima je jasno da virus može da se vrati i zabrinuti smo zbog toga. Ipak ne treba na silu nametati ništa dok ne dobijemo rezultate. Ako je osetljivost velika i pojave se uslovi za lako širenje virusa, i da on zadrži sposobnost prenošenja, i ako nemamo imunitet u populaciji onda krećemo ispočetka - rekao je Kon ali je skrenuo pažnju da to ne bi bio početak kakav smo imali.

- Nikada sigurno nećemo krenuti potpuno ispočetka jer je kapacitet otkrivanja sada na mnogo većem nivou. Da li ćemo vraćati mere to ne možemo da znamo jer to traži da se dogodi, a nadamo se da ćemo svi zajedno proći. Kolektivni imunitet se stvara ili zaražavanjem ili vakcinacijom - zaključio je Kon.

Epidemiolog je rekao da ne isključuje mogućnost da mere, jednom ublažene, ponovo budu vraćene na snagu, ali da to u ovom trenutku ne može sa sigurnošću da se prognozira.

Molimo vas da zbog svog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih obratite pažnju na priložena uputstva o ponašanju u kući i van nje tokom pandemije korona virusa:     

 

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19.

Video: Kon objasnio zašto je procenat zaraženih veći u poslednje vreme

(Telegraf.rs)