Otkriveno kako će tačno funkcionisati javni prevoz u Beogradu, ali i u ostatku Srbije

Rad javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza organizovaće se fazno

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Vlade Republike Srbije objavio je danas Instrukciju za organizovanje javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza u primeni mera prevencije, sprečavanja širenja i smanjenja rizika bolesti COVID-19.

Rad javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza organizovaće se fazno, u skladu sa epidemiološkom situacijom, a u prvoj fazi uspostavljanja odnosiće se na zaposlene. Prednost će u prvoj fazi imati zaposleni, tokom druge faze će se uključiti studenti i đaci, a u trećoj fazi nezaposleni, turisti i ostali (uključujući tu i penzionere mlađe od 65 godina), u četvrtoj fazi prevoz mogu dakoriste i stariji od 65 godina.

Svaka jedinica lokalne samouprave utvrdiće odlukom period trajanja svake od faza na osnovu preporuka nadležnih.

Foto: Tanjug/AP

Vozači javnog prevoza moraju obavezno da nose ličnu zaštitnu opremu (masku i rukavice) dok upravljaju vozilom. Ova mera se odnosi i na ostala službena lica u vozilu, kontrolore, konduktere, redare s tim što bi oni trebalo da budu opremljeni i zaštitnim vizirima.

Vozačka kabina mora da bude odeljena fizičkom barijerom od putničkog dela vozila (plastična ili druga pogodna providna pregrada). Usluge javnog prevoza mogu da koriste samo oni koji imaju ličnu zaštitnu opremu, masku i rukavice, a ulaz neće biti dozvoljen onima koji ne koriste na pravilan način zaštitnu opremu.

Ulazak putnika u vozilo je moguć samo na jednim vratima, prednjim ili zadnjim,  s tim što vozilo mora da bude vidljivo obeleženo i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane vrata na kojima su ulaz i izlaz. U unutrašnjosti vozila mora da bude obeležen pravac kretanja putnika, od ulaza ka izlazu.

Foto: Tanjug/AP

Na ulaznim vratima mora da stoji redar koji će voditi računa da oni koji ulaze pravilno nose zaštitnu opremu, davaće uputstva o ponašanju tokom vožnje, proveravati validaciju voznih isprava... Sedišta moraju da budu vidljivo obeležena sa uspostavljenim razmakom koji omogućava fizičku distancu između puitnika, kao na primer na duplim sedištima samo jedan putnik i slično. Vidljivo moraju da budu obeležena i mesta za stajanje.

Vozilo mora pojačano da se dezinfikuje, pre prvog poslaska i nakon povratka u garažu, a po mogućstvu i u toku radnog dana. Vozilo mora da se provetrava prirodnom ventilacijom, otvaranjem svih prozora i vrata na vozilu., a ne sme da se koristi klimatizacija u vozilima. Prevoznik je dužan da odblokira prozore, ako takvih ima.

Na stajalištima moraju da budu vidno istaknuta pravila ponašanja u vozilu, kao i obeležena mesta za stajanje putnika da bi se formirao red.

Potrebno je angažovanje što većeg broja vozila, u skladu sa mogućnostima prevoznika. Ova instrukcija biće dostavljena svim jedinicama lokalne samouprave i nadležnom ministarstvu, navodi se u obaveštenju Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19.

Video: Ovo je tačno ublažavanje mera po datumima od danas: Evo kada počinju vrtići, tržni centri, prevoz...

(Telegraf.rs)