"Karantin u karantinu": Stigli ponovljeni rezultati testova korisnika i zaposlenih u Domu u Trbunju

* U Domu za smeštaj odraslih lica u Trbunju, kraj Blaca, organizovan je karantin u karantinu * Dvoje pozitivnih korisnika nema nikakve tegobe

Foto-montaža: Tanjug/Dimitrije Nikolić, Shutterstock

Rezultati testiranja na korona virus korisnika i zaposlenih u Domu za smeštaj odraslih lica u Trbunju, kraj Blaca, stigli su, i oni su pokazali da je od 64 štićenika pozitivno samo dvoje, a da od 30 radnika niko nije zaražen COVID-om 19, kaže za Telegraf.rs profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv ove bolesti.

On navodi da dvoje pozitivnih korisnika nema nikakve tegobe.

- Testirano je 64 korisnika i 30 radnika. Među radnicim su svi negativni, a dvoje korisnika je pozitivno. Situacija u tom Domu je pod kontrolom - kaže prof. dr Tiodorović za naš portal.

Kako je prošlog petka prof. Tiodorović objasnio, testiranje u ovom domu je ponovljeno jer su prve analize briseva pokazale dosta pozitivnih, a njihovo kliničko stanje je bilo sasvim dobro, bez nekih znakova oboljenja.

Podsetimo, u prvom naletu iz ovog Doma je prošle nedelje u Klinički centar u Nišu prebačeno 10 korisnika, dok su četiri radnika smeštena u privremenu bolnicu. 

U razgovoru za Telegraf.rs, profesor Tiodorović je u subotu, analizirajući situaciju na jugu, rekao da se i u svetu u laboratorijama dešava da su neophodni dodatni testovi, jer se pojavljuju lažno negativni ili lažno pozitivni rezultati.

Karantin u karantinu

Organizovanost u ovoj ustanovi, on je inače pohvalio, i naveo da je u Domu u Trbunju organizovan karantin u karantinu.

U Trbunju su napravili sve što je neophodno - dobru selekciju, odvojili su potpuno pozitivne od negativnih. Razgovarao sa sa direktorkom i sa radnicima. Smirio sam ih. Rekao sam im da potpuno razumem njihovu situaciju, ali su oni svi izjavili da će da ostanu 14 dana u karantinu, i da će zaposleni da se smenjuju u tunusima, jer tamo ima dovoljno radnika da opsluže sve korisnike - kazao je on.

Za ovu socijalnu ustanovu, Dom zdravlja iz Blaca je na ispomoć obezbedio rengiologa, tehničara, eventulno sestre u smislu dijagnostike, pružanja terapije...

- To odlično funkcioniše, tako da je situacija daleko bolja nego što sam se plašio da će biti - rekao je Tiodorović pre dva dana za naš portal.

U Srbiji je korona virus potvrđen kod 6.318 osoba u Srbiji, a odneo je 122 života. 

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Domovi za stare: Od početka smo sugerisali da je to jedna od slabih tačaka celog sistema

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)