Ko je napravio propust pa je korona virus ušao u domove za stare, a rečeno je da "muva ne sme ući"

- Odmah u početku su drastične mere naložene svim direktorima tih ustanova. Neki su se,nažalost oglušili o njih - kazao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Korona virus ušao je u 17 ustanova socijalnog tipa među kojima su uglavnom domovi za stare, a pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković objasnio je na današnjoj konferenciji odgovarajući na pitanje našeg portala, kako je COVID ušao u njih ako je rečeno da ne sme ni muva da uđe.

- Mi smo od početka sugerisali da je to jedna od slabijih tačaka celog sistema s obzirom na veliki broj gerijatrijskih pacijenata, starije i obolele populacije koja boravim u takvim sredinama.  Zbog toga su i u početka drastične mere naložene svim direktorima tih ustanova. Neki su se, nažalost, oglušili o njih i tu će državni organi spovesti postupks eu skaldu sa sa zakonom, i svi će takvi biti sankcionisani. Neće biti sigurno nikakvog popuštanja - kaže Gojković.

On podseća da Srbija ima posla sa nevidljivim neprijateljem, kao i da veliki broj zaraženih nema nikakve simptome.

-  Takve imamo i zdravstvene radnike i radnike koji rade u socijalnim domovima, službama, a koji nakon posla odlaze kući.  Na njima je da preduprede sve mogućnosti daljih bilo kakvih kontakata, međutim, to je teško jer i oni imaju svoje ukućane koji se kreću. Zbog toga su sve naše molbe da se što više socijalno distanciramo i smanjimo mogućnost prenosa čoveka na čoveka - kazao je on i za kraj dodao da je sreća što je korona u ove ustanove ušla tek nakon mesec dana od početka epidemije. 

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Domovi za stare: Od početka smo sugerisali da je to jedna od slabih tačaka celog sistema

(Telegraf.rs)