Dr Predrag Kon sasvim iskreno: Mora krenuti život, ovako se ne može dalje, postojaće mere za rizične

Rizike ćemo morati da odvajamo po kategoriji stanovništva

Dr Predrag Kon; Foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

Život posle ukidanja mera neće biti isti kao pre. Moraćemo da se adaptiramo kao što smo se adaptirali na masu stvari koje mogu biti teške - svi vozimo kola, putujemo i letimo avionom. Tako ćemo svi živeti sa korona virusom, rekao je dr Predrag Kon.

Moraćemo da prihvatimo rizike koji postoje, naročito kod starijih, objasnio je on.

- Rizike ćemo morati da odvajamo po kategoriji stanovništva, ali mora krenuti život, ovako se ne može dalje, to je jasno svima, mora se vratiti ekonomija i posao i sve što smo u jednom dobrom periodu zaustavili, ali moramo i dalje jasno saopštavati onima koji su u riziku da jesu u riziku i kako treba da se ponašaju - jasan je dr Kon.

Da li ćemo moći da putujemo?

- Da li su putovanja za svakoga? Veliko je pitanje kako prihvatate rizik. Ako prihvatate rizik, putovaćete, ako ne, ostaćete kod kuće. Sada je važno da ostanemo kod kuće dok se ne smanji rizik, dok ne saopštimo koji će rizici ostati i koje grupe ljudi će biti u njima.

Da li će kafane moći da rade?

- Neće moći biti pune kao do sada. Na sreću, dolaze topliji dani. Videćemo, trudićemo se da što brže uvodimo normalizaciju života, kao što je bilo teško uvesti teške mere, biće nešto lakše postupno se vratiti u normalizaciju.

Moraćemo da saopštavamo koji su rizici i da podelimo odgovornost, ovo je borba čitavog naroda zemlje protiv virusa, objasnio je dr Predrag Kon, a potom i otkrio kad će penzioneri posle Uskrsa moći napolje, u kojim intervalima.

Video: Kon: Tokom leta imamo ozbiljan plan da testiramo imunitet ljudi, restriktivne mere će još trajati

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

(Telegraf.rs)