Kakva je situacija u Nišu, zašto se diže pobuna u Čairu i kako zaista funkcioniše testiranje?

Ministar zdravlja je naglasio da u svim privremenim bolnicama postoje lekarski timovi zaduženi za te pacijente i da su oni najmerodavniji da kažu kada će se neko testirati

Posle informacija koje su se pojavile u javnosti, da su dva pacijenta u privremenoj bolnici "Čair" započela štrajk glađu tražeći da se testiraju svi koji su na to stekli pravo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti dr Goran Stevanović objasnili su proceduru kada se testovi rade.

Ministar zdravlja je naglasio da u hali Čair, kao i svim privremenim bolnicama, postoje lekarski timovi zaduženi za te pacijente i da su oni najmerodavniji da kažu kada će se neko testirati.

Foto: D.K.

- To nije stvar koju će sam pacijent odrediti već se gledaju određeni faktori. Mi trenutno radimo više od 2.000 testova i nema nikakvih problema da se ljudi testiraju i nama je cilj da se oni što pre testiraju kako bi, ukoliko to prilike dozvole, napustili privremene bolnice - izjavio je Lončar i naglasio da će se raditi ono što struka kaže i neće reagovati na nečije ucene.

Doktor Stevanović je objasnio da su kod ove bolesti komplikacije moguće najčešće između 10. i 14. dana od početka simptoma.

- Shodno tome se kod osoba prvo testiranje sprovodi nakon 14. dana, a sledeće, ukoliko prvi test pokaže negativan rezultat, sedi 24-48 sati posle. U slučaju da je prvi test bio pozitivan, u narednih 5 dana će se ponoviti sledeći test. Praktično, tek kada imamo prvi negativan, pristupa se onom ubrzanom testiranju. Kod pacijenata koji su pre toga zbog težih bolesti, poput upale pluća, bili lečeni bolnički u zavisnosti od težine kliničke slike ostatak lečenja u privremenim bolnicama i vreme kada će se ponoviti testiranje može biti nekoliko dana, do 10 - objasnio je on.

Istakao je da je najznačajnije to da drugi negativan test pokazuje da pacijent nije zarazan za okolinu, ali je osnovni cilj je da će se to testiranje obaviti onda kada prestane opasnost po pacijenta da nastanu komplikacije, a to je za najveći broj njih upravo 14 dana posle pojave simptoma.

Video: U protekla 24 časa zabeleženo je pet smrtnih slučajeva

(Telegraf.rs)