Desilo se ono čega smo se pribojavali, sve je više zaraženih na mestima gde nikako ne sme da ih bude

Samo u Gerontološkom centru u Nišu ima 144 zaraženih

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Desilo se ono čega su se pribojavali nadležni, da će korona virus ući u domove za stara i lica ometena u razvoju. Još juče je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila da je u ustanovama socijalne zašite potvrđen korona virus kod 44 korisnika i 25 zaposlenih. Danas su te cifre mnogo veće, utvrđeno je da zaraženih samo u Gerontološkom centru u Nišu ima 140 među korisnicima i četvoro među zaposlenima. Shodno tome i najveći deo od 424 novoobolelih u poslednja 24 sata se odnosi na zaražene iz gerontološkog centra.

Milan S. (47), direktor niškog Gerontološkog centra koji je jutros uhapšen, sumnjiči se za niz propusta u ovoj ustanovi socijalnog staranja. Za sada se ne zna da li su zaposleni zarazili korisnike ili je put zaraze bio obrnut.

U izolaciji je 319 korisnika i 150 zaposlenih, rekla je juče Kisić. Ona je na pres konferenciji rekla da je reč o najosetljivijoj populaciji i da se u mnogim zemljama videlo da ako se tu proširi da je onda moguća velika smrtnost.

- Od početka naši napori su bili veliki da se to spreči i u određenim ustanovama je potvrdeno prisustvo virusa, ali smo preduzeli sve hitne mere suzbijanje - rekla je ona.

U domu u Blacu 12 zaraženih

U Domu za ometena odrasla lica u Blacu zaraženo je četvoro korisnika i osam zaposlenih. Kako je danas rekao na konferenciji za medije dr Branislav Tiodorović, ova ustanova je dobila sve što je neophodno:

- Ovog trenutka je najteže raditi u ovakvim ustanovama, to je veoma odgovoran i težak posao, potpuno je razumljiv interes rodbine i građana da te ljude sačuvamo od zaražavanja. Oboleli su zbrinuti i o njima se vodi računa, a javnost ćemo obaveštavati nadalje o tome šta se radi vezano za ovu ustanovu da se stvore još bolji uslovi - rekao je Tiodorović govoreći o ovoj, kako je rekao, veoma važnoj ustanovi.

Dom za odrasle ometene u razvoju u Blacu, Printskrin: Youtube/Milan Radojevic

Prema brojkama dr Darije Kisić Tepavčević, ima ukupno 74 ustanove socijalne zaštite čiji je osnivač država i Vojvodina sa kapacitetom 14.512 korisnika i to 57 za odrasle i stare i 17 domova za decu i mlade, kao i da ima 229 privatnih centara za stare sa kapacitetom za 8.617 korisnika.

Oboleli korisnici

Ona je u nedelju rekla da je prijavljeno u ustanovama socijalne zaštite prisustvo korone kod 44 korisnika: 14 korisnika u domu za smeštaj starih Stara pruga Umka, dva u domu za stare "Doživeti stotu" u Zemunu, šest Domu za smeštaj starih Nana u Beogradu, 4 korisnika domu za ometene Blace, 1 u domu za stare u Smederevu, 1 korisnik usluga pomoć u kući u Beogradu.

Oboleli zaposleni

I kod 25 zaposlenih koji rade u ovim ustanovama: 8 u domu za ometene u Blacu, 3 u domu za stare “Nana” u Beogradu, dva zaposlena Eskulap centra u Nišu, 1 u "Doživeti stotu" u Beogradu, 1 zaposleni u Centru za zaštitu odojčadi i dece u Beogradu, 1 zaposleni u domu Stara pruga na Umci, 1 zaposlen u Domu za stare Sunčev breg u Beogradu i 1 zaposleni u Gradskom centru za socijalni rad Novi Beograd.

Iste brojke o obolelima u ustanovama socijalne zaštite je danas na konferenciji za novinare izneo i Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Smederevo: Hospitalizovano 14 korisnika

Rekla je Kisić da je potvđen korona virus i u domu za stare Smederevo, i da je tu testirano 38 zaposlenih i 41 korisnik i da je 14 korisnika hospitalizovano.

Takođe, u domu "Nana" u Beogradu očekuju se rezultati daljih testiranja, pa se postupa sa svim merama u cilju sprečavnja daljeg širenja.

- Vrši se aktivan nadzor i traganje u ovim ustanovama da se ne bi proširio virus masovno, što bi moglo da ima fatalne posledice. Otkrivene su sve osobe trenutno kod kojih se sumnjalo da su inficirane, a druge osobe su hospitalizovane, a i oni koji su bili u kontaktu sa njima su u izolaciji. Smatramo da su sprovedene sve rigorozne mere kako bi se sprečilo širenje - dodala je ona.

Video: Kakvo je stanje u Domu za ometena lica u Blacu gde su se desile 3 smrti u mesec dana

(J. V.)