Ministar prosvete saopštio kad bi deca mogla da se vrate u školske klupe

Šarčević kaže da sa povratkom ne treba žuriti

Mladen Šarčević / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar prosvete, Mladen Šarčević, rekao je za TV Prva da bi deca u školske klupe mogla da se vrate početkom juna. Takođe je naglasio da će se online nastava emitovati i tokom prolećnog raspusta.

- Ja sam više pristalica toga da idemo na sigurno, ali nisam epidemiolog. Ako se deca vrate u školu, kritični su ljudi koji njima predaju. Jedni druge mogu da zaraze. Zato nisam voljan da se taj povratak u školske klupe desi brzo - rekao je Šarčević.

- Ako kažemo da će ceo april biti tvrd sa virusom, ostaje nam ceo maj da se situacija stabilizuje. Za to vreme ćemo raditi nastavu na daljinu. I dolazimo do toga da će se po najlošijem scenariju deca u školu vratiti početkom juna. Tako nam ostaje mesec dana, da do kraja juna završimo sve, celu školsku godinu, zaključno sa malom maturom - rekao je ministar.

Poznati datumi za probu male mature

Proba male mature biće održana 22, 23. i 24. aprila, po redu srpski, matematika i kombinovani test, najavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da se do sada za specijalizovana odeljenja gimnazija prijavilo 8.736 nadarenih učenika.

Šarčević je Tanjugu kazao da će se mala matura izvesti tako što će zadaci biti distribuirani putem onlajn platformi i RTS-a, a đaci će imati jako puno vremena, odnosno 12 sati.

- Ceo dan im je na raspolaganju, nemaju potrebu da žure nigde - kazao je Šarčević.

Naveo je da će tipovi pitanja biti takvi da će biti potrebno samo da nešto dopune ili zaokruže, što više služi da sebe provere.

Video: Detaljno objašnjenje: Proba male mature zakazana za 22, 23. i 24. april

(Telegraf.rs)