Lončar i Kon o pouzdanosti kineskih testova: Odbacili smo sve one koji se nisu pokazali kao sigurni

U Srbiji je od korona virusa obolelo 3.380 ljudi

Epidemiolog Predrag Kon i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekli su danas da su svi testovi za korona virus koji se koriste u Srbiji pouzdani, uključujući i one koji su stigli iz Kine. 

- Koristimo i druge testove, ne samo te iz Kine, ali nemam nijedan podatak o tome da je bilo govora o tome da su nepouzdani testovi, bar od virusologa. To je ono što ja znam - rekao je Kon.

Ministar zdravlja je objasnio kako se biralo koji će se testovi iz Kine koristiti.

- Kada su došli kineski stručnjaci, jedno od prvih pitanja koje smo im postavili je koji su se testovi kod njih pokazali kao dobri. U dogovoru sa njima, a uz saglasnost lekara iz raznih struka, odlučeno je koje ćemo mi koristiti, koji su pouzdani. I tada su nam oni i sami rekli da je bilo testova iz Kine sa kojima ni oni nemaju iskustva i da ne mogu da garantuju za njih. Iste sekunde smo odlučili da te testove nećemo uzeti. Uzeli smo samo one koji su se pokazali kao dobri - rekao je Lončar.

- Imamo i druge testove iz drugih zemalja jer ne želimo da napravimo grešku. Da nismo tako uradili, verovatno bismo imali milione i milione testova iz svih zemalja. Mi ćemo i dalje nastaviti da koristimo samo one testove da su se pokazali da imaju dobre rezultate.

Ilustracija: Nikola Jovanović

Zaraženo 3.380 ljudi u Srbiji

U Republici Srbiji je do 15 časova 11. aprila 2020. godine registrovano ukupno 3.380 potvrđenih slučajeva COVID 19. Preminule su tri osobe.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 2.159 osoba od kojih je 275 pozitivno. Hospitalizovano je 2.436 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 145 pacijenata.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 16.399 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Kako je danas ministar zdravlja, Zlatibor Lončas saopštio, zaraženo je i 27 dece. Njihovo stanje je stabilno.

Video: Sva deca su dobrog stanja, 27 ih je zaraženo

(Telegraf.rs)