Deca paniče zbog "letnje škole ako ne prate onlajn časove": Ministarstvo otkriva tačne informacije

U vezi sa novim načinom organizovanja nastave rekli su nam da je sve novo i za učenike i za roditelje i za sistem, te da je potrebno vreme da se "pokaže"

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Printskrin: Instagram

Društvenim mrežama kruže poruke uplašenih o tome da će se škola koju učenici sada prate na TV kanalu RTS3 ili putem platforme RTS Planeta biti produžena i na leto ukoliko sada bude pokušaja da se sistem izvrgne. Tim povodom kontaktirali smo Ministarstvo prosvete odakle su nam otkrili da je ovakav način održavanja nastave nov, te da će se prilagođavati situaciji, ali da za sada ne postoje mehanizmi da se proveri da li učenici redovno prate nastavu, te da je prerano za eventualne odluke o npr. letnjoj školi.

Ne možete da pratite jednog srednjoškolca da li je on u 10 sati uključio TV i gledao program. On mora da se uloguje, vi znate da je ulogovan, ali on može da radi nešto drugo. To nije merilo. Merilo će biti njihovo znanje koje će morati da pokažu - rekli su nam iz Ministarstva prosvete dodajući da će se uskoro ustanoviti metodologija provere znanja.

Iz Ministarstva su za Telegraf.rs otkrili i da je moguće vratiti program i pogledati ga naknadno, kao i da će svi učenici imati komunikaciju sa svojim učiteljima, nastavnicima, razrednim starešinama.

Printskrin: Instagram

- Učiteljice npr. šalju domaći. Učenici, dakle, prate gradivo i dobijaju domaći, koji moraju da vrate. Neki im daju vremenske okvire, neki ne. Tek je počelo, sve je ovo novo i za decu i za roditelje i za ceo sistem. Potrebno je i vreme da se to malo uhoda. Sve ovo što se radilo prethodne tri godine kada je digitalizacija u pitanju, sada je na testu - navode uz dodatak da je provera znanja i jedan od mehanizama provere toga koliko se nastava prati.

Podsećaju i da su na društvenim mrežama, konkretno u vajber grupama, organizovani i roditelji i učenici i napominju da se iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja niko nije založio za ukidanje mreža zbog navodnog širenja dezinformacija, na šta su pojedine javne ličnosti apelovale u medijima, kao ni za to da se organizuje letnja škola. 

Ipak, poznato im je odakle takva ideja.

- O tome je govorio jedan epidemiolog, da uvek postoji mogućnost naknade škole - kazali su nam ističući da se izjasnio, jer mu je to pitanje postavljeno, iako nije bi bio prava adresa, te da struka još uvek ne razmatra tu opciju.

Broj za podršku

Iz Ministarstva su nam potvrdili da je SOS broj, koji je korišćen za prijavu nasilja u školama sada prenamenovan, te da će pozivom na 0800/200-201 zaposleni u školama, učenici i roditelji moći da dobiju psihosocijalnu podršku.

Video: Korona virus zatvorio škole u Šangaju: Ovako izgledaju onlajn časovi u Kini

(B. P.)