U džamiji u Novom Pazaru poručio da muslimani imaju lek za koronu, pa podelio mišljenja vernika

Islamović je kazao kako su 10-oro ljudi, koji su poginuli u Kini nakon urušavanja hotela, lekari "džaba lečili"

Printskrin: Youtube/ Motiv je Džennet!

Profesor Sead Ef. Islamović, koji služi u Hadži Mehovoj džamiji u Novom Pazaru, poručio je vernicima da ne paniče zbog korona virusa, jer ništa im se neće desiti što im Alah nije namenio. Snimak njegove besede osvanuo je na društvenim mrežema sa pomalo problematičnim naslovom - "Korona virus, muslimani imaju lek".

- Kada je u pitanju koronavirus, muslimani imaju lek. Neće nas pogoditi ništa osim ono što nam je Alah odredio da se dogodi. Nema potrebe da za panikom. Kome Alah bude odlučio i bude mu poslao neku bolest, on će od te bolesti i preseliti - rekao je Islamović.

- Jedan mnogo zanimljiv... sigurno ste gledali. Oni ih pokupili gore u Kini, da ih leče u onoj bolnici, ona se bolnica sruši, pa ih sve pobije - kaže Islamović, dok se u pozadini čuje nečiji podsmeh. Događaj na koji je, pretpostavlja se, mislio bila je tragična smrt 10-oro ljudi nakon urušavanja jednog hotela u Kini.

- Šta je pomoglo što su ih lečili - ništa. Znači, bilo im suđeno, od nečega su morali. Taj trenutak nisu mogli da preskoče, tačno suđeni trenutak. Nije im bilo suđeno od virusa da presele, razboleli su se od virusa, ali poginuli, pobila ih ruševina - kaže on.

Snimak ovog predavanja objavljen je na društvenim mrežama ove džamije i mišljenja su bila podeljena. Dok su jedni pronašli utehu u izraženom fatalizmu (verovanju u nepromenjivost onoga što je viša sila čoveku predodredila), drugi su se ipak zapitali da li ovako stanovište, iako sprečava širenje panike - ipak predstavlja svojevrsni poziv na nedelanje, odnosno može navesti nekoga da ne poštuje mere prevencije.

Vađenje preživelih iz ruševina hotela Foto: Tanjug/AP

- Svaka čast, to je tačno, ako je suđeno da umreš, umrećeš, nema druge, niti doktora da te spasi.

- Čovjek mora da uradi što je u njegovoj moći, a Allah dž.š. određuje sve. Nijedna krajnost nije u redu - samo su neki od komenara na društvenim mrežama.

Šta vi mislite o ovome? Javite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)